SVJETSKA UNIJA ISLAMSKIH UČENJAKA: JEDNA GRUPA NEMA PRAVO DA PROGLAŠAVA HALIFAT

Iz Svjetska unija islamskih učenjaka poručuju kako su postupci takvih radikalnih grupa izvan svih pripcipa pravde i milosrđa koje, kako navode, naređuje vjera islam

  – Svjetska unija islamskih učenjaka povodom 4. Radne sjednice koja se održava u Istanbulu objavilo je zajedničko saopćenje u kojem se poručuje da vjera islam strogo zabranjuje nasilje pojedinih devijantnih i ekstremističkih skupina, koje u ime islama, vrše nad nevinim osobama, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Svjetske unije islamskih učenjaka poručuju kako su postupci takvih radikalnih grupa izvan svih principa pravde i milosrđa koje, kako navode, naređuje vjera islam.

Na sjednici u Istanbulu oštro su osuđeni napadi nad nevinim muslimanima, ali i nemuslimanima koje čine pojedine ekstremističke grupe, a koje tvrde da predstavljaju islamski svijet.

“Islam zabranjuje da se koristi oružje protiv nevinih osoba i zabranjuje se njihovo ubijanje kao i rušenje njihovih domova i protjerivanje sa ognjišta. Takvi postupci koji pojedine grupe čine u ime islama nanose štetu vjeri i pripadnicima islama”, navodi se u saopćenju.

Napominje se da nijedna pojedinačna grupa nema pravo da proglašava halifat, te da predstavlja sve muslimane svijeta.

“Jedna određena grupa nema pravo da proglašava halifat. O tome odlučuje sav muslimanski svijet, islamski učenjaci i njihovi predstavnici. Zato se ne smije obraćati pažnja na tvrdnje o stvaranju halifata koje nemaju uporište u islamskoj sudskoj praksi i šerijatu”, navode iz Svjetske unije islamskih učenjaka.

Dodaje se kako se problemi umjesto nasiljem i sukobima moraju rješavati civilizacijskim dijalogom i postizanjem dogovora, prenosi Anadolu Agency. 

21