Troškovi školskih briga preko roditeljskih džepova

Kraj ljeta sa sobom donosi i početak nove školske godine. Za mnoge učenike novi početak biće u novom okruženju, s novim profesorima i predmetima, a ono što ih najviše raduje jeste susret sa prijateljima iz školskih klupa. Roditelje muče druge brige. Početak ove godine će biti jednako težak kao i prethodnih godina zbog visokih cijena udženika. Komplet knjiga za učenike 4 razreda osnovih škola košta oko 80 KM, dok komplet za učenike 9 razreda košta više od 170 KM.

Iako se obrazovanje u našoj državi smatra besplatnim, kupovina udžbenika neophodnih za školovanje itekako košta. Cijena udžbenika za osnovne škole kreće se oko 120 KM i manje, dok su udžbenici za srednju školu znatno skuplji, pa ih često niti ne nabavljaju u knjižarama jer učenici uglavnom kupuju polovne.

Roditelji su ovih dana odlučili polako prikupljati svojoj djeci neophodne udžbenike. Velika većina ih se zbog ekonomske situacije u kojoj se nalaze odlučuje na kupovinu udžbenika kod uličnih prodavača, budući da je kupovina u knjižarama dosta skuplja.

Pored udžbenika, rodtelji se moraju spremiti i na kupovinu pribora, sveski, opreme za fizičko i brojnih drugih školskih potrepština. Iz nekog razloga, takođe tradicionalno, škole organizuju ekskurzije na početku godine, u septembru i oktobru, što roditeljski septembarski košmar dodatno pojačava.