Turci u Kalesiji grade tvornicu tekstila, otvara se 250 radnih mjesta

Turski biznismen Zihni Yildizu, kojeg je Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) najavila kao novog investitora za tekstilnu industriju BiH, predstavio je biznis plan u Kalesiji za pokretanje tvornice tekstila koja bi bila smještena na 53.000 m2.

U tvornici tekstila za početak će biti zaposleno 250 radnika, a prema riječima investitora u narednih pet godina u pogonima tekstilne industrije bit će zaposleno oko 1.000 osoba.

“U toku je registracija firme, a nakon toga investitor treba podnijeti zahtjev za izdavanjem zemljišta te izdavanje građevinske dozvole nakon čega bi trebala početi izgradnja proizvodne hale“, rekao je za Radiosarajevo.ba načelnik Kalesije Sead Džafić.

Kako je saopćeno, načelnik Sead Džafić je Yildiza i njegove saradnike na sastanku upoznao i s parcelama koje su predviđene za industrijsku zonu, a ono što raduje svakako je i činjenica da investitor iz Turske želi da radove na izgradnji proizvodnih hala radi firma iz Kalesije.

“Da li će doći do potpune realizacije ovoga projekta, zavisi od samog investitora, mi ćemo što se nas tiče pružiti svaki vid pomoći kako bi se to što prije realiziralo, a učinit ćemo sve kako bi se ubrzao proces pribavljanja potrebne dokumentacije“, dodao je Džafić.

Inače, Zihni Yildizu je vlasnik dviju kompanija tekstila u Turskoj koje izvoze svoje proizvode na tržište Francuske, Njemačke i Velike Britanije, a kako je najavljeno iz FIPA-e, početno ulaganje bi iznosilo 3.500.000 eura, dok mu je konačni plan uložiti 10.500.000 eura u razvoj i širenje proizvodnje.

radiosarajevo.ba

46