UNA IMA SAMO 5 GODINA I NAJHRABRIJA JE DJEVOJČICA NA SVIJETU, NIKADA NE ODUSTAJE I MORA DA ODE NA TERAPIJU

Una Bihorac ima samo pet godina, a već prvog dana kada je rođena susrela se sa zdravstvenim problemima s kojima se bori i dan danas. Za odlazak na terapiju u Slovačku Uni je potrebno 3.000 eura.

– Prvi dan nakon rođenja je hitno prebačena u Kragujevac jer je dobila sepsu. Tu je bilo kritično. Na samom rođenju ustanovili su joj srčanu manu, i poslali nas za Beograd na dalja ispitivanja – kaže Unina majka Violeta i objašnjava da pored srčanih problema dejvojčica ima ustanovljenu atogripozu, kao i probleme sa govorom i sluhom.

Naime, Una prema riječima njene mame u donjem lumbalnom dijelu kičme ima skoliozu 100 posto, zbog čega je ranije išla na terapije u Slovačku.

Kako je za jedan odlazak na to liječenje potrebno oko 3.000 eura, porodica Bihorac nije imala novca za dalje liječenje male Une.

– Prošle godine našli smo privatnu kliniku u Novom Sadu gdje smo je vodili, ali te terapije nisu iste kao one u Slovačkoj i ne odgovaraju njenom stanju. Ljekari su nam na posljednjem pregledu rekli kako joj je karlica loše postavljena i da mora pod hitno na terapije u inostranstvo inače će joj stanje biti pogoršano, a deformiteti na njenom tijelu postaće sve vidljiviji – priča majka Violeta i dodaje da je Uni potrebno da na svaka dva do tri mjeseca ide na terapije u Slovačku.

Iako ima velike zdravstvene probleme i još uvijek ne govori i teško hoda mala Una je pravi borac.

– Ona se najbolje, od svih nosi sa cijelom situacijom – ustane, padne, ustane, ali nikad ne odustaje. Ona vuče najviše, pa prosto mi ne možemo da odustanemo. Na posljednjoj kontroli u Beogradu, doktori nisu mogli da vjeruju da ona ipak pravi korake, iako nikada nisu vjerovali da će uspjeti da prohoda.

– Una se bori, daje sve od sebe, a mi ne možemo da odustanemo zbog nje – kaže njena mama.Za odlazak na terapiju u Slovačku Uni je potrebno 3.000 eura. Svako ko je zainteresovan da pomogne porodici Bihorac da Unu odvede na liječenje može to učiniti uplatom na račun: 160-449049-65 ili slanjem SMS poruke 174 na 3030.

(Hayat/Foto: Arhiva)

141