Velikosrpska navika: Blokiranjem cesta do srpskog kantona u Federaciji BiH

Srbima u federalnim opštinama Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac godinama se uskraćuju osnovna ljudska prava i krajnje je vrijeme za pokretanje inicijative za formiranje zajednice srpskih opština ili srpskog kantona u Federaciji BiH,godinama poručuju srpski političari iz RS-a i spomenutih opština u FBBiH.

Dodikov SNSD je prije šest godina inicirao osnivanje Saveza srpskih opština u Federaciji BiH. Spomenuti savez do danas nije ostvario nijedan zacrtani cilj. Srbija i Republika Srpska posljednjih godina izdvajaju znatna finansjiska sredstva za navedene opštine. Od 2017. godine, Srbija i RS su investirali nekoliko miliona eura u Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić proglašen je za počasnog građanina Drvara, a načelnica te općine Dušica Runić rekla je u da će predsjednik Srbije finansijski pomoći Drvar sa milion eura u ovoj godini.

Milorad Dodik podržava HDZ u procesu izmjena Izbornog zakona i zbog želje da se pronađe model da Srbi iz Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova i Bosanskog Petrovca biraju predstavnike srpskog naroda u Parlamentu Federacije BiH. Dodik je još prije dvije godine otvoreno rekao da će podržati izmjene Izbornog zakona u FBiH, a kako bi Srbi birali svoje predstavnike tamo gdje žive, misleći na HDZ-ov prijedlog promjena Izbornog zakona BiH, koji, pored ostalog, predviđa da bi većina srpskih delegata u Domu naroda bila izabrana iz općina gdje su Srbi najbrojniji- a to su upravo Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac.

Obzirom da navedene aktivnosti nisu dale željeni rezultat, velikosrpska politika u igru ubacuje stare izlizane taktike.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH pozvao je prije nekoliko dana sve Srbe koji žive u Drvaru, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. septembra blokiraju puteve prema Livnu i Bihaću. Izgovor za ovu velikosrpsku taktiku pronašli su u pokušaju HDZ-a Livanjskog kantona da proslavi dan oslobođenja Drvara i namjeri Vlade Unsko-sanskog kantona da izmjesti migrantski centar na Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca.

Milorad Dodik je obećao da će i on doći na blokadu puteva. “Poručujem im da ću biti sa njima toga dana tamo, s namjerom da pokažemo da je nedopustivo da se zbog nečije ideje ili možda plana sa tih prostora danas iseli narod koji je tu oduvijek živio i dosele ljudi sa strane, te da ćemo se tome suprotstaviti”.

Dodik i njegovi sljedbenici iz Drvara, Bosanskog Grahova, Glamoča i Bosanskog Petrovca na ovaj način podižu tenzije, stvaraju probleme koji bi trebali skrenuti pažnju na navodno nezadovoljavajući položaj srpskih povratnika u Federaciji BiH, odnosno mobiliziraju Srbe za pokretanje borbe za stvaranje srpskog kantona.

Blokiranje puteva je u krvi srpske politike. Nažalost, te blokade uvijek imaju svoj krvavi nastavak.

saff.ba