Viđenje sudbine-Kako da saznam svoju sudbinu? Da odem kod hodže ili?

Pitanje
Selamun alejkum! 
Zovem se V. L.,  36 mi je godina i još nisam u braku. Sve sam učinila u mom životu da bih bila moralna i dobra prema sebi i familiji. Da li možete da mi pomognete u vezi moje sudbine, jer nikako ne mogu naći čovjeka svog života? Da li se radi o sihirima ili trebati čekati još? Ne znam o čemu se radi, iako moje dobre drugarice puno vjeruju u to i kažu da idem negdje da pogledam šta je u pitanju u vezi moje sudbine (kod nekog hodže). 


 

Odgovor

Oni koji tvrde da znaju nečiju sudbinu ili da je mogu proricati obični su lakrdijaši i lovci na lahkovjerne ljude čiju nevolju iskorištavaju radi nedozvoljenog sticanja imovine. Zato Vam ne savjetujemo da idete bilo kome radi rješavanja problema s kojim se suočavate. To je jedno iskušenje s kojim se suočavaju mnogobrojne djevojke, a s druge strane ima mnogo žena koje su zažalile što su se udale jer su u braku doživjele brojne probleme i traume. Možda Vas je Allah dž.š. sačuvao još većih iskušenja i nevolja koje ste mogli doživjeti u braku da ste se ranije udali.

Zato, zahvaljujte Allahu što Vam je pomogao da budete moralni u svom životu, jer je to prvenstveno u Vašem interesu i za to ćete imati  nagradu na Ahiretu, i molite ga da Vam pomogne da preostali dio života provedete moralno i u Njegovom raziluku, u braku ili mimo braka. Molite ga da Vam pomogne da nađete hairli muža i da se udate ako je to hajr za Vas, a da Vas sačuva belaja i iskušenja koje ne možete podnijeti. Govoreći o tome šta je uspjeh u životu, Allah u Kur'anu kaže: "…i ko bude od vatre udaljen i u džennet uveden – taj je postigao uspjeh…" (Ali Imran, 185)

Ne gubite nadu u Allahovu milost i pomoć. Još nije došao onaj ko zaslužuje da mu budete supruga, a  za Vas je bolje da se ne udate za bilo koga, pa da poslije imate problema u braku. Vidite koliko samo ima razvedenih brakova, nesretnih žena, a i muškaraca, u braku. Sve to treba imati na umu kada se razmišlja o svojoj poziciji u svemu tome. Neka Vam je Dragi Allah na pomoći kao i svim neudatim muslimankama da nađete dostojnog muža i da doživite sreću u braku. Ne očajavajte ako se to i ne desi. Znajte da Vas je Allah u tom slučaju sačuvao još većeg belaja i iskušenja.