VIP loža za odabrane na Bajram-namazu u Begovoj džamiji razljutila građane, bilo ostavljeno mjesto i Fahri ali nije došao

Islam kao univerzalni sistem ljudima nudi pravdu po svakom pitanju, a jedna od tih jeste i jednakost ljudi. Uprkos ovoj činjenici političari u BiH u praksi su pokazali da nisu jednaki sa “običnim” svijetom čak ni kada klanjaju Bajram-namaz.
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić prvi dan Kurban-bajrama imali su poseban tretman u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu gdje je održana centralna bajramska svečanost u BiH.
Fotografija koja se širi društvenim mrežama prikazuje državne funkcionere kako sjede u džamiji odvojeni stubićima povezanim konopcem od drugih vjernika.

Ovakvo postupanje naišlo je na žestoke kritike bosanskohercegovačke javnosti koja je političarima poručila da bi se najveća jednakost muslimana trebala vidjeti u namazu.

Nisu izostale ni kritike na račun Islamske zajednice u BiH s obzirom na to da je organizacija centralne bajramske svečanosti u našoj zemlji bila u njihovoj nadležnosti.

 

Simbolično, Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji se u hutbi osvrnuo i na jednakost.

51