Vrijeme je šljiva: Napravite ukusne knedle

Ovo je vrijeme kada na pijaci možete pronaći bogatu ponudu šljiva. Ako niste ljubitelj svježe šljive postoji veliki broj recepata za različite kolače i džemove, a jedan od njih vam danas donosimo.

Ovo je jednostavan recept za knedle koje se pripremaju sa grizom.

Za ove slasne i brze knedle potrebno je:

0,5 l mlijeka
250 g griza
125 g prezle (ili krusnih mrvica)
1 jaje
1 prašak za pecivo
malo vanila šećera
cimet po volji
20-25 kom šljiva
oko 250 g brašna

Priprema:

Skuhajte pola litra mlijeka s grizom. Kada dobijete gustu masu, sklonite je da se ohladi. Nakon što dobijete gustu masu, sklonite je da se ohladi.

Na malo ulja propržiti prezlu i skloniti da se ohladi. Kada se griz ohladio, dodati jaje, brašno i prašak za pecivo. Umjesiti tjesto i formirati valjak koji sječete na jednake komade. Od svakog komada formirati knedlu, a u sredinu staviti šljivu.

Knedle staviti u kipuću vodu malo posoljenu. Kuhati knedle. Gotove su kada isplivaju na površinu. Kuhati ih još 3-5 minuta.

Vaditi ih rupičastom kašikom i stavljati na prezle. Stavljati na tanjir, posuti vanilin sećerom i cimetom.