ZAŠTO JE NAJBOGATIJA ZEMLJA SVIJETA USRED PUSTINJE SMJESTILA 14.000 KRAVA?

Saudijce ovaj katarski uspjeh nije obeshrabrio.

Budući da su, zbog izolacije arapskih zemalja, bili prisiljeni da se okrenu vlastitoj proizvodnji mliječnih proizvoda, Katar je avionom i brodom prenio hiljade krava, piše “Ekonomist”.

Naime, prije godinu Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein odlučili su da “kazne” Katar zbog navodne podrške islamističkim grupama (a zapravo zbog bliskosti Iranu i Al Džazirinih kritika zaljevskih kraljevina) i tako je najbogatija zemlja svijeta ostala bez važnih proizvoda koje su uvozili iz ili preko tih država, poput mlijeka.

Ipak, Katar se vrlo brzo snašao. Prvo su se obratili Turskoj i Iranu u potrazi za pomoći, ali uvidjeli su da je to kratkotrajno rješenje. Tako su odlučili da usred pustinje izgrade farmu pod imenom “Baladna” (“naša zemlja” na arapskom) sa štalama i ventilatorima koji hlade krave, a vodi je, ni manje ni više, Irac.

A kako su došli do krava? Vrlo jednostavno – za početak su avionom prenijeli 3.400 Holstein krava. Još hiljadu ih je stiglo brodom, a za nekoliko mjeseci katarska farma će imati 14.000 krava i tako će ta pustinjska zemlja postati nezavisna po pitanju proizvodnje mliječnih proizvoda.

Litar Baladna mlijeka košta nešto manje od osam rijala koliko su nekada plaćali za saudijsko mlijeko, a osim mlijeka, katarska farma prodaje i sir, jogurt i fermentierano piće laban. Ali, država je našla i dodatna sredstva zarade na farmi. Budući da se radi o atrakciji za 2,6 miliona katarskih građana, izgrađeni su i restoran i park uz farmu, gdje posjetioci troše novac. Osim toga, u planu je i Baladnino listanje na berzi, do čega bi trebalo da dođe krajem ove godine, a procjenjuje se da će postići vrijednost od dvije milijarde rijala.

Ipak, Saudijce ovaj katarski uspjeh nije obeshrabrio. Oni su odlučni u svojoj namjeri da izoliraju susjeda, a neki to žele da učine i doslovno. Naime, saudijske novine su objavile plan o iskopavanju 200 metara širokog kanala na granici s Katarom kako bi tu zemlju učinili otokom u namjeri da još više iznerviraju susjeda, Saudijci planiraju i pretvaranje dijela granice u odlagalište nuklearnog otpada. Cijena toga bila bi 750 miliona dolara, što je prava sitnica za svađu sa susjedom.

Iako sama ideja zvuči prilično nategnuto, tako je zvučao i let hiljada krava avionom do arapske pustinje.

Avaz.ba

65