Zelena boja u Kur'anu

Zelena boja u Kur'anu

Riječ zelenilo je više puta spomenuta u Kur'anu prilikom opisa stanja stanovnika Dzenneta i onog što ih okruzuje: blagostanja i luskuza, sreće i zadovoljstva.Npr. Allah, subhanehu we te'ala, u Kur'anu kaze:

Oni će biti naslonjeni na uzglavlja zelena, prekrivena ćilimima čarobnim i prekrasnim (sura Ar-Rahman, 76. ajet)

Na njima će biti odijela od tanke zelene svile, i od teške svile, nakićeni narukvicama od srebra, i dat će im Gospodar njihov da piju čisto piće. (sura Al-Insan, 21. ajet)

Naslonjeni na posteljama čije će postave od kadife biti, a plodovi u oba perivoja nadohvat ruke će stajati, – (sura Ar-Rahman, 54. ajet)

Mišljenje psihologa:

Dr. Ardtcham je utvrdio da boje imaju određen utjecaj na ljude. Da bi dokazao ovu tvrdnju izveo je niz eksperimenata koji pokazuju kako boje utječu na naše raspolozenje, na osjećaj hladnoće i topline, sreće ili tuge, kao i na našu ličnost i način na koji gledamo na zivot.

Danas se u bolnicama obraća paznja na to kakvu ulogu boje igraju kad je u pitanju unutrašnjost čovjeka i trazi stručno mišljenje o tome koje boje bi trebalo da budu zidovi i odjeća osoblja.

Eksperimenti su pokazali da zuta boja stimuliše nervni sistem. Narandzasta donosi sigurnost i smirenje, plava čini da ljudi osjećaju hladnoću, za razliku od crvene koja čini da osjećaju toplinu. Međutim, ispostavilo se da je boja radosti i sreće zelena boja i to ju je učinilo omiljenom bojom za hirurške sale i uniforme.

Ovdje ćemo spomenuti i eksperiment koji je sproveden u Londonu, na londonskom mostu zvanom "crni fratar" poznatom po mnogobrojnim samoubistvima koja su izvršena na njemu. Nakon što je njegova siva boja promijenjena u lijepu zelenu boju broj samoubistava se znatno smanjio.

Poznato je i to da zelena boja olakšava pogled zbog male površine vidljivosti pored srednjeg talasa duzine koji je kraći od onog kod crvene i duzi od onog kod plave boje.

Izvor: svetionikislama