ŽELIŠ LI SPASITI SVOJ NAMAZ?

Moja pažnja lahko odluta. To je bila velika smetnja tokom mog akademskog obrazovanja, ali bez sumnje – područje na kojem mi najviše šteti je ibadet. Moji dnevni namazi su inficirani mislima koje se ušunjaju u moju podsvijest i tiho obuzmu moj um i srce, odvlačeći ih daleko od Allaha Uzvišenog. Bilo da je to šara na mojoj serdžadi ili neki zadatak koji trebam uraditi, uvijek je tu nešto što me preusmjerava od najvažnijih momenata u mom danu.

Ovo pišem kao podsjetnik sebi, pokušavajući da spasim svoj namaz, najljepši mogući dar od Allaha. On je hrana, podmlađivanje i refokusiranje naših duša, prva stvar za koju ćemo biti pitani na Sudnjem danu. Ovaj prozor u smirenost ima potencijal da ukrasi naše dane i pomogne, zaštiti i ispuni naša srca  uprkos vihoru prolaznosti koji predstavlja ovaj svijet. Čujemo o ljudima koji završe jedan namaz, a već su u radosnom isčekivanju drugog, pa kako je onda naš namaz tako težak, mehanički i opterećujući? Sa svakim izlaskom sunca svjedočimo novoj prilici, od Boga dragog datoj, da reformiramo svoje postojanje, da dostignemo to zadovoljstvo kojem svaka duša na ovom svijetu teži. Ne dopustimo da još jedan zlatni momenat isklizi iz naših ruku. Molim Allaha da nam dozvoli da spasimo naš namaz, zaljubimo se u njega  – dok ne uđemo u Džennet..

Prva stvar koja se mora popraviti je naš način razmišljanja.  Jednostavno “prestrojavanje” prioriteta je sve što je potrebno. Mi ne kontrolišemo ništa. Posao, sreća, zdravlje, porodica, pokreti – ne kontrolišemo čak ni najjednostavnije tjelesne funkcije. On Uzvišeni ih kontrolira. Otkucaji srca, kako se ljudi ponašaju prema nama, ono što postižemo – sve je od Njega. On zna našu prošlost i našu budućnost. Sva čast, poštovanje i opskrba su od Njega. Svi smo gluhi, nijemi i slijepi bez Njega i Njegovih odredbi, smjernica i upute. Sve oko nas je prolazno, manjkavo i promjeniivo, ali naša duša je vječna i ne pripada ovdje. Jednog dana sve će nestati; osim Njega. Okreni se od ovog svijeta i usmjeri prema Njemu, zatvori svoje oči pred stvorenjima, a otvori ih prema Stvoritelju. On nam je naredio da Mu se klanjamo samo iz milosti prema nama i svaki namaz je prilika da nam bude oprošteno.

Od Harisa el-Eš’arija r.a. se prenosi da je Poslanik ﷺ spomenuo kako je poslanik Jahja a.s., rekao Israelćanima, kada ih je sakupio na jednom mjestu: „Allah dž.š. mi je naredio pet stvari koje moram sprovesti i po njima postupati, a ja ih vama naređujem da po njima postupate… (dalje se navodi): Allah vam je naredio salat (namaz), pa se nemojte okretati dok budete klanjali, jer Allah dž.š. upravlja Svoje lice k licu roba Svoga koji Mu se klanja, sve dok se on ne okrene.“

Rasmislimo o samoj težini ovog hadisa. Gospodar svih svjetova, Onaj Koji zna stanje svako, opskrbljuje svaku ćeliju svakog čovjeka, životinje i bakterije, od početka vremena do njegovog kraja – okreće lice PREMA TEBI. Tebe sluša, čeka tvoj poziv, traži da ti oprosti i daruje te još više. Imaš Njegovu punu pažnju dok god TI ne izgubiš fokus.

Svjetlo u tvom životu je proporcionalno svjetlu koje ti Allah daruje. Samo ako On obasja tvoje postojanje, osjetićeš zadovoljstvo i mir. Možda tvoje okolnosti izgledaju savršeno, ali bićeš bez smiraja i nesretan ako ti On uskrati Svoje svjetlo. Onda kada razumijemo ovaj princip i shvatimo da smo ništa, dok je On sve – tada ćemo moći činiti ibadet onako kako treba, ako Bog da.

Slijedeće stvari mogu vam povećati ḫušu’ – skrušenost u namazu:

  • Sjećaj se smrti. Zamisli meleka smrti, spremnog da uzme tvoju dušu. Klanjaj kao da ti je posljednji namaz.
  • Zamisli kako stojiš ispred Allaha Uzvišenog, znaj da se On okrenuo prema tebi, da te čuje i vidi.
  • Saznaj značenje onog što učiš/govoriš u namazu, prijevod i tefsir.
  • Govori/uči i čini pokrete umjereno i polahko. Pokušaj da učiš melodično i lijepo.
  • Klanjaj na vrijeme i uvijek imaj iskrenu namjeru/nijjet da nikad ne propustiš namaz.
  • Minimiziraj unutrašnje smetnje, tako što ćeš izgraditi svoju vezu sa Njim tokom dana i uvijek ostavi sebi nekoliko momenata prije namaza da smiriš svoje misli.
  • Na sedždi, uči dove na svom jeziku, kao i nakon svakog namaza. Zar ima bolje vrijeme da moliš Allaha za ono što ti treba?
  • Iskreno odluči upravo od ovog trenutka da ćeš dati sve od sebe da spasiš svoj namaz i otključaš riznice smirenosti, blizine i smisla. Oplemeni svoj put namazom i znaj da ćeš na tome biti zahvalan na Sudnjem danu, gdje ćeš sigurno vidjeti da je dva rekata namaza vrijednije od dunjaluka i svega što je na njemu.

Gospodar nebesa i zemlje te čeka.

“Dođi na namaz, dođi na spas.” 

Hiba Khan – prijevod i prilagodba Leila A./Divithana

Komentari

komentara