ZNATE LI KO JE BIO OVAJ HRABRI DJEČAK?

MUSTAFA HUSEIN – UNUK SADAMA HUSEINA

Njujork Tajms je objavio članak u kom je za “najhrabrijeg dječaka 21. vijeka” proglasio unuka predsednika Iraka, Sadama Huseina. Ovo je njegova priča
Ubio je 14 NATO vojnika, braneći svoj dom. Ovaj dječak po imenu Mustafa Husein iz Iraka je četrnaestogodišnji unuk Sadama Huseina koji je bio i poslednja osoba s oružjem u rukama tokom invazije SAD-a na Irak.

On se čvrsto odupirao američkim specijalcima prilikom napada na vilu Navafa Šeik Zidan. U trenutku pogibije on je bio jedina živa osoba u kući, a pored njega su ležala beživotna tela oca Kusaia, amidze Udaja i telohranitelja Abdel-Samla. Prema iskazima američkih vojniika koji su bili uključeni u operaciju, kada su provalili u kuću, mladi Mustafa Husein otvorio je na njih vatru iz mitraljeza, a američka jedinica od oko 400 vojnika koja je učestvovala u opsadi vile od tog trenutka je bila blokirana.
Kada su mu pred očima Amerikanci ubili oca i amidzu, dječak je uzvratio i ubio je 14 američkih marinaca.
Borba sa u unukom Sadama Huseina trajala je oko šest sati. Kada su Amerikanci ubili malog Mustafu, nisu mogli poveruju da ih je toliko vremena držao jedan mali dečak.
Na kraju članka o Mustafi Huseinu novinar Njujork Tajmsa Robert Jeisk piše:

“Da smo mi imali nekoga kao što je ovaj dječak, izgradili bismo mu spomenik u svakom gradu. Svuda bi se pričalo o njegovoj hrabrosti, bio bi uzor za mlađih generacija, sada i u budućnosti – za sva vremena!”

Portal Svjetlo Dunjaluka

Komentari

komentara