Znate li zašto je Poslanik a.s. zabranio sjedenje na ivici hlada?

MJESTA NA KOJIMA DŽlNI ŽIVE l SUSREĆU SE

Džini žive na našoj planeti. Pretežno se nalaze u kojekakvim ruševinama, na pustim mjestima, nečistim mjestima, u javnim
kupatilima, zahodima, deponijama smeća i mezaristanima.

Zbog toga, kako kaže šejhul-islam lbn-Tejmijje, rahimehullah, na ta mjesta – šejtanska prebivališta odlaze mnogi starci koji imaju određenu vezu sa šejtanima. Odatle je Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, zabranio obavljanje namaza u javnim kupatilima, jer je to nečisto mjesto i jer na njemu žive šejtani, kao i namaz u mezaristanu, jer to vodi u širk itd.

Također, džini se nalaze u mjestima na kojima mogu pokvariti ljudske odnose, kao naprimjer, tržnice i sl. Selman el- Farisi, radijallahu ‘anhu, nekim svojim prijateljima oporučio je: “Ako si u mogućnosti, nipošto ne budi prvi koji će ući na tržnicu, a niti posljednji koji će je napustiti, jer je tržnica bojište na kojem se šejtani bore i na kojem je razvijena njegova zastava.”

Šejtani zapravo žive u kućama, s ljudima, a otjeruje ih izgovaranje Allahovog, dželle šanuhu, imena, zikrullah, čitanje Kur’ana, posebno sure El-Bekare i Ajetul-Kursije. Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, jednom je prilikom upozorio da šejtani nastupanjem noći u velikom broju polaze iz svojih prebivališta, te nam naredio da u tom periodu uvedemo djecu u kuću.

Šejtani bježe kad čuju ezan, u ramazanu su u potpunosti okovani, a pričinjava im zadovoljstvo sjediti na granici hlada, zbog čega je to Resulullah, sallallahu ‘alejhi ve sellem, zabranio)

Omer b. Sulejman el-Eškar – SVIJET DŽINA l ŠEJTANA

Facebook Comments