5. DAN RAMAZANA: IZMAMITE UKUĆANIMA OSMIJEH NA LICE S OVIM IFTAROM
U toku svetog mjeseca, iftarski meni treba biti raznovrstan. Za peti dan Ramazana, predlažemo vam sljedeći iftarski meni.
Ajran supa
Turska riža
Šiš ćevap
Salata od patlidžana
Tiramisu
Ajran supa
Sastojci:
250 g riže
60 g brašna
350 g jogurta
1,5 l vode
so
peršun
sušena nana
Priprema:
Rižu staviti u posoljenu vodu (oko 2 l vode) i staviti da se kuha 20-tak minuta.Kad je riže kuhana, ocjediti je i ostaviti do upotrebe da se malo ohladi.U šerpi ugrijati malo ulja i maslaca te dodati kašiku brašna i upržiti, zatim dodati vodu da prokuha. Kada prokuha dodati jogurt izmiješan sa nanom i peršunom i kada proključa dodati rižu i kuhati 5 minuta. Na kraju dodati so.
Turska riža
Arpa je vrsta šehrije napravljene od ječmenog brašna. Obično je u obliku riže i koristi se za miješanje s običnom bijelom rižom kada se pravi pilav na turski način. Ovakva vrsta pilava je standardna u Turskoj i servira se kao prilog uz neko fino kuhano ili prženo jelo.
Sastojci:
čaša i po bijele riže (čaša 200ml)
pola čaše arpa šehrije
4 kašike ulja
malo soli, malo persuna
3 čaše vode
Priprema:
Prvo rižu dobro oprati i pokiseliti u vruću vodu desetak minuta. Za to vrijeme u šerpu u kojoj će se praviti pilav, stavite ulje i puter. Dodajte arpa šehriju i pržite je lagano na skroz maloj temperaturi, par minuta dok ne počne da žuti.
Skloniti s vatre i dodati joj rižu. Sve skupa pržiti i dalje na maloj temperaturi, dok riža ne postane staklasta i dok se ne ‘razabere’. Skloniti s vatre, nasuti vodu i dodati začine. Vratiti na vatru i pojačati temperaturu dok ne provri, kad provri naglo smanjiti na najmanju temperaturu te poklopiti i pustiti da upije i višak vode ispari, dok riža ne bude gotova.
Šiš ćevap
Sastojci:
1 kg mesa od janjeće plećke.
1/2 kg crvenog luka
2 supene kašike masla
2 dcl vode
pola male kašike bibera
mala kašika soli
mala kašika crvene paprike
nekoliko zrna bibera
2-3 zrna karanfilića
20 čačkalica ili posebne igle za šiš čevap
fildžan sirćeta
Priprema:
Meso izrežemo na kockice približno iste veličine. Luk također izrežemo na krupnije kocke ili šnite, pa na čačkalicu ili posebnu žicu za ovo jelo, redamo komadić mesa, pa luk i tako redom. Zatim tako naredane na čačkalicama slažemo u pliću šerpu. Dodamo dvije kašike kravljeg masla, biber, so, poprašimo crvenom paprikom i ubacimo 2-3 zrna karanfilića i sirće, da se luk ne bi raspao.
Najprije stavimo na temperaturu 150 stepeni da meso i luk puste vodu. Zatim smanjimo vatru, pokrijemo šerpu, dodajući findžan po fildžan vode. Ovo jelo ne smijemo zalijevati sa mnogo vode, jer kad omekša, saft mora biti bistar. Na kraju pobiberimo krupnije tucanim biberom.
Salata od patlidžana
1 kg patlidžana ispržiti na roštilju. Nakon što se ohlade, oguliti ih i sitno isjeckati.
U patlidžane dodati naribani bijeli luk (oko 5 češnjeva), posoliti i dodati čvrsti jogurt ili pavlaku
Tiramisu
Sastojci:
2 jaja
3/4 šolja šećera
1/2 šolja jake crne kahve
250 g sira mascarpone
18 piškota
3-4 dl tučenog slatkog vrhnja
1/2 kašike gorkog kakaa
Priprema:
Na pari izmutite 2 jaja, 1/4 šolja kafe i 1/2 šolje šećera (1 šolja=2 dl). Kad se smjesa zgusne maknite je s vatre i ohladite. Preostali šećer umiješajte u kafu. Kad se smjesa ohladila dodajte joj sir i dobro sve izmiješajte da postane glatko. U kafu umočite piškote i slažite ih na prikladan tanjur. Preko njih premažite priređenu kremu, a na nju stavite drugi sloj piškota koje ste također umočili u kafu. Ukrasite debelim slojem tučenog vrhnja po kojem ste posuli kakao. Želimo vam ugodan iftar!
(Iftarski Meni/Hayat/Foto: Ilustracija)