5 super doručaka za 5 školskih dana

Izvor:wishmama.hr

Doručak je važan za početak svakog dana zato ga se ne smije preskakati.

Da bi svako dijete imalo čistu peticu iz prehrane u dnevnoj prehrani potrebno je pojesti 5 porcija voća (tu se ubraja i sušeno voće) i povrća.

ZDRAVE PREHRAMBENE NAVIKE

Između prve i dvadesete godine života organizam se razvija najintenzivnije, razvijaju se kosti, ubrzano se izrasta u visinu, a prehrambene navike mogu dobrano utjecati na težinu. Apetit u djece u to vrijeme dosta varira, a neke namirnice koje je dijete odbijalo postaju pri odrastanju čak i omiljene.

Roditelji imaju vrlo važnu ulogu u razvijanju prehrambenih navika u svoje djece stoga se trebaju dobro snaći u svakom razdoblju i dobro se informirati o nutritivnim vrijednostima namirnica koje daju jesti svojoj djeci.

Djeci je nužna za razvoj i rast raznovrsna prehrana bogata bjelančevinama, proteinima, vitaminima, mineralima, vlaknima te zdravim mastima.

ZLATNA PRAVILA:

> Jela pripremljena na grill tavi, kuhana ili pečena imaju uvijek prednost pred prženom /pohanom hranom.

> Maknite iz prehrane namirnice s praznim kalorijama bez ikakvih nutritivnih vrijednosti (čipseve, grickalice, zalogajčiće od lisnatog tijesta sa šećerom…)

Kako bi svih 5 dana započelo s osmjehom na licu donosimo 5 zdravih energetskih doručaka koje će djeca voljeti:

PONEDJELJAK:
Sendvič od pilećih prsa u integralnoj Ciabatti premazanoj sa svježim sirom i kolutima paradajza.

UTORAK:
Kriška raženog ili kukuruznog peciva premazan s maslacem i medom ili domaćim pekmezom. Čaša čaja od metvice ili čaša mlijeka.

SRIJEDA:
Kriška ili dvije manje kriške raženog ili kukuruznog hljeba premazan sa svježim sirom. Jedna mrkvica narezana na tanke štapiće. Čaša mlijeka.

ČETVRTAK:
Svježi kravlji sir s vrhnjem sa sitno narezanim kockicama paradajza. Kriška integralnog hljeba ili manjeg peciva.

PETAK:
Zobene pahuljice u mlijeku s kockicama svježeg ili sušenog voća, pola šake oraha ili badema, sve zaslađeno kašikicom meda. Šoljica čaja od metvice s vrlo malo meda kao zaslađivača.

Ovi doručci opskrbit će dijete s dovoljno energije za početak uspješnog školskog dana.

Za međuobrok djetetu spremite voćku, orašaste plodove, jogurt ili integralno pecivo.

akos.ba