AJVAR ZA SAT VREMENA: Napravite ga BEZ PEČENJA paprika I ČIŠĆENJA ljuske u svom stanu, brzo i jednostavno

Priprema ajvara zahtjeva dosta vremena, ali i prostora gdje bi se čistile, pekle i mljele paprike, zbog čega mnogi odustaju od pripreme ukoliko žive u stanu i nemaju adekvatne uslove. Uz ovaj recept, ajvar možete pripremati u stanu, jednostavno i lako, a za pripremu vam je potrebno sat vremena, nakon toga rerna će sve odratiti sama, vaše je da povremeno promiješate smjesu.

Sastojci:

5 kg paprika
2,5 kg plavih patlidžana
7,5 dcl ulja
5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona)
0,5 l al*oholnog sirćeta
2,5 l vode
3 kašike soli
3 kašike šećera
1 kašika bibera u zrnu

Priprema:

Operite patlidžane i papriku.
Papriku očistite od sjemenki i sve nasjeckajte na kockice.
U lonac s hladnom vodom stavite sirće, so, šećer, biber u zrnu i feferone.
Kad voda provri, stavite paprike na kockice i patlidžane da ponovo provri.
U zavisnosti od veličine lonca, količina paprike i patlidžana ohladiće ključalu vodu, a kad ponovno provri nakon 2 do 3 minuta izvadite patlidžane i papriku, te ih stavite na stanu da se ohlade.
Postupak ponavljajte dok se sva paprika i patlidžani ne prokuvaju.
U multipraktiku sameljite ohlađene paprike, patlidžane i feferone, stavite u lonac (najbolji plitki, a širok), dodajte ulje.
Možete da stavite i u rernu na 180 Celzijusa i pecite tri i po sata.
Na svakih pola sata potrebno izvadite iz rerne i promiješajte.

Izvor:hayat.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close