Allahu, podari mi nešto bolje!

Poslanik, s.a.v.s., je kazao: “Nema čovjeka koji u nevolji i nedaći kaže: ‘Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti’ a da Allah njegovu situaciju neće zamijeniti boljom.” (Muslim)

Drugim riječima, ukoliko ste izgubili nešto dragocjeno, ili vas je pogodila nesreća, a vaš odgovor bude oslanjanje na Allaha, doveći Mu da vaš gubitak zamijeni nečim boljim, onda će Allah sigurno odgovoriti i dati vam nešto bolje.
SubhanaAllah! Šta to još možemo tražiti? Allah je jedini koji to radi. Ukoliko vam je kuća uništena, osiguravajuće društvo će pronaći način da odbije vaš zahjev, a i ako vam napokon izvrše isplatu onda će platiti mnogo manje od stvarne vrijednosti.

Najvažnije je da dova mora biti izrečena u tom trenutku bola i gubitka, kada ste stvarno povrijeđeni. Ne možete odgovoriti na prvu riječima: “Allahu, zbog čega mi se ovo dogodilo, ja to ne zaslužujem”, a onda mjesecima kasnije kada se malo oporavite, mislite da možete proučiti ovu dovu i da će vrijediti.

Cijela stvar počiva u ovim momentima kada je život najteži i kada ste potpuno izbačeni iz kolosjeka, da tada odgovorite okretanjem Allahu. To je iskušenje. Ovi momenti su oni kada dokazujete svoju dušu i vjeru. Ukoliko se možete okrenuti Allahu u trenucima agonije i reći- Vjerujem Ti, sve se Tebi vraća, i znam da ćeš mi dati nešto bolje– onda će vam Allah zaista i dati više nego što možete zamisliti.

Da nam Allah podari snagu da Ga se sjećamo i da Mu se instiktivno vratimo u vremenima nedaća, a također i radosti.

 

Napisao: Veal Abduldževad

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba