Barra Antar:Desetogodišnja sirijska djevojčica kao učitelj

"Ja sam Baraa Antar.
Imam deset godina.
Ja sam učitelj za djecu ovdje.
Ja ih učim što sam naučila u prvom razredu u školi. Niko od nas ne ide u školu. 

Ja sam iz istočne Gute, predgrađe Damaska, Sirija, gdje sam živjela sa svojom porodicom u prizemlju apartmanske zgrade, gdje sam imala sama ze sebe sobu.

Naša zgrada je bila u neposrednoj blizini bolnice Al Fateh i bila je pod vatrom svaki dan od strane vojske. Sve u našem susjedstvu je uništeno. Uključujući i naše zgradu. Pobjegli smo iz kuće.

Zahvaljujući mom ujaku Ahmadu, koji je vođa u malom izbjegličkom kampu u Libanonu, došli smo ovamo. U suprotnom bi sad živjeli na ulici.
Po dolasku sam primjetila da se djeca u kampu igraju po cijeli dan, zato što nije bilo škole i oni ništa ne uče. Onda smo moj prijatelj Nijameh i ja došli na ideju da počnemo vlastitu školu. Kamenje je postalo stolice a komad kartona tabla. I mi smo učitelji.

Ujutro počinje škola, a mi u smjenama dajemo časove iz matematike i stranih jezika. A popodne smo zauzeti pripremama za nastavu narednog dana. Djeca stvarno vole da dolaze u našu školu. Kao nastavnik moram da imam više znanja od onog što ga posjedujem a kako da ga steknem. 
Većina sirijske djece, nažalost, ne ide u školu; već su toliko propustili škole i nisu prihvatljivi u već postojećim školama. Rizik od gubitka svoje generacije raste svaki dan kako se situacija pogoršava, dok se napredak postignut za sirijsku djecu prethodnih godina pogoršava.
IHH humanitarna organizacija je u raznim gradovima Turske posvećena tome da sirijska djeca ne postanu izgubljena generacija. Važno je da se nastoji umanjiti utjecaj ove krize na djecu. Posljedice rata na djecu se mogu minimizirati kroz odgovarajuću brigu i obrazovanje.
Udruženje Solidarnost se pridružuje pozivu IHH organizacije u implementaciji projekta „ Školski pribor za djecu Sirije“, i poziva sve dobre ljude koji uistinu žele pomoći sirijski narod, djecu Sirije a ona su budućnost Sirije, da svojim donacijama pomognu školovanje što većeg broja sirijske djece. 
Od našeg odaziva ovisi koliko će djece imati priliku da ima školski pribor i ide u školu. 
Svoje novčane priloge za ovaj projekat možete uplatiti na naš žiro račun: TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d
U KM. VALUTI: 186-000-1053170055 
DEVIZNI: 
SWIFT code :TZBBBA22 
IBAN: BA391860001653170151
Primalac: udruženje Solidarnost.
Svrha : „ školski pribor “ 

Hvala vam na neprekidnoj podršci ljudima u potrebi širom svijeta. Nadamo se da će naš trud njima koristiti najviše.

Solidarnost – Bosnia