BiH: U Tuzli u 74. godini preminuo efendija Muhamed Lugavić

Višegodišnji imam Turalibegove (Poljske) i Atik (Čaršijske) džamije u Tuzli, Muhamed ef. Lugavić, preminuo je danas u 74. godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Lugavić je u zasluženu penziju otišao kao imam Čaršijske džamije, a cijenjen i poštovan od džematlija i običnih građana je ostao do posljednji životnih trenutaka.

Rođen je 1946. godine u Lugavijama kod Banovića, a kao 11-godišnji dječak dolazi u Sarajevo gdje upisuje Gazi Husrev-begovu medresu. Osam godina je proveo na školovanju u Sarajevu, a prvo zaposlenje je dobio u džamiji Hajrija u Vlasenici. Poslije odsluženja vojnog roka postao je imam Šarene džamije u Tuzli, a potom je upisao Orjentalistiku u Beogradu te se školovao i u Bagdadu.

Imam Atik čaršijske džamije u Tuzli postao je 1972. godine i na toj poziciji je dočekao penziju.

Posebno je isticao da prilikom odlaska na namaz u Čaršijsku džamiju mora proći ulicom Prekinute mladosti i Trgom žrtava genocida u Srebrenici te da su to svojevrsne opomene za sve građane na zlo koje je počinjeno.

U najtužnijem trenutku tuzlanske gradske historije efendija Lugavić je klanjao dženazu, a fra Petar Matanović sahranu za djevojke i mladiće koji su ubijeni u granatiranju Tuzle 25. maja 1995. godine sa položaja Vojske RS na planini Ozren.

Pored dužnosti imama u Vlasenici i Tuzli, efendija Lugavić je svojevremeno bio i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Tuzla, a napisao je i dvije knjige “Hutbe“ i “Dženaze, običaji i propisi“.

Vrijeme i mjesto dženaze Muhamed ef. Lugavića bit će naknadno objavljeno.

Izvor: akos.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close