BOGATA BAKLAVA SA ORASIMA: ORIGINALAN BOSANSKI RECEPT!

Nema ko ne voli baklavu!

Vole je i djeca i odrasli, lako se sprema, može da stoji više dana u frižideru, a da se ne pokvari… Mnogo je razloga da napravite baklavu!
Ako niste sigurni koji recept da slijedite, evo originalnog koji nam stiže iz srca Bosne, gde se trpeza na praznik, ali i običnim danima ne može zamisliti bez ovog slatkiša!

Sastojci:

1 kg gotovih jufki (kora) za baklavu, 900 g mljevenih oraha, 100 g krupno sjeckanih oraha, 150 g šećera, 250 g putera i 100 ml ulja.

Za agdu (preliv):

1 kg šećera, voda i limun.

Priprema:

Pripremiti preliv – sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuhajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne sme da bude previše gust. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U skuhan preliv dodajte limun isječen na kriške. Ostavite da odstoji, jer preliv mora dobro da se ohladi pre nego što se njime prelije baklava.

Isjeći kore po mjeri pleha u kojem će se baklava peći. Istopiti puter na laganoj vatri, paziti da ne promjeni boju i promješati ga s uljem. U pleh prvo staviti tri kore koje treba premazati puterom i uljem (neka ova smjesa bude topla, to će dati hrskavost kori), pa na prve tri kore staviti sve sjeckane orahe. Preko staviti dvije kore, pa namazati smjesom od putera i ulja (možete smjesu da stavite i na svaku koru), pa posutu mljevene orahe, koje ste prethodno pomješali sa 150 grama šećera. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.

Na kraju, baklavu pokrijte sa tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim posljednje.
Prije sečenja, pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte sve. Baklavu potom sjecite u oblik dijamanta.

Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svjetlo smeđu boju, a onda 45 minuta sušite na 150 stepeni. Ako vam se učini da će biti previše tamna, pokrite je aluminijskom folijom i nastavite da pečete.

Provjerite da li je pečena tako što ćete viljuškom razmaći baklave i pogledati da li je i dno pečeno. Vruću baklavu zalijete hladnim prelivom i pritisnite tepsijom ili plehom da bi se kore izravnale. Baklava ne bi trebalo da bude pritisnuta duže od deset minuta. Baklava je najbolja kad odstoji dan ili dva, na hladnom mjestu.