Bosanac razvio aplikaciju za pomoć u borbi protiv ebole

Armin Smailhodžić, bosanskohercegovački fizičar sa adresom u Sjedinjenim Američkim Državama, razvio je aplikaciju koja pomoću društvenih mreža prati i predviđa širenje ebole.

Armin je rođen u Doboju, a na Univerzitetu Western Kentucky brani magistraski rad iz Studija državne sigurnosti. Upravo u okviru svog rada Armin je razvio aplikaciju za pametne telefone koja putemTwittera prikuplja podatke i prati epidemiju virusa ebole, a zatim predviđa širenje ove smrtonosne bolesti, piše Al Jazeera Balkans.

Aplikacija je namijenjena putnicima koji idu u Zapadnu Afriku i nudi osnovne podatke o virusu ebole. Aplikacija također nudi različite podatke, kao što su definicija ebole, rizik od izlaganja, načini prevencije, znake i simptome, način prenošenja, dijagnozu te načine liječenja.

"Aplikacija korisnicima pruža svakodnevne informacije o eboli koje objavljuje NPR (Državni javni radio). NPR nekoliko puta dnevno ažurira vijesti koje se tiču upravo ebole. Nadamo se da ćemo dodati još nekoliko izvora vijesti u narednih nekoliko nadogradnji aplikacije", kaže Armin za Al Jazeeru. 

Aplikacija nazvana ‘The Ebola Project’ je trenutno dostupna na App Storeu i Google Play Storeu za iOS i Android uređaje.