Bosanski sevdidžan: Tradicionalni recept za neodoljivu poslasticu!

Nevjerovatno brzo i lako se sprema, a ukus je nezaboravan.

Sastojci:

4 jajeta, 1 čaša od 2dl šećera u prahu, 1 čaša rastopljenog putera, 1 limun, 1 čaša pšeničnog griza, 1/4, čaše brašna, 1 čaša slatke pavlake, 250 g šećera, vanilin ekstrakt bez alkohola

Priprema:

Bjelanca umutiti u čvrst šam. Slatku pavlaku ohladiti, pa i nju čvrsto umutiti.

Žumanca umutiti sa šećerom u prahu, dodati istruganu koricu limuna i rastopljen puter. Zatim umiješati brašno i griz. Na kraju, dodati ulupanu pavlaku i šam od bjelanaca, sve dobro izmiješati. Izliti u podmazan i pobrašnjen pleh i peći na 180 stepeni, dok ne porumeni.

Za to vrijeme skuhati šećerni sirup od 250 gr šećera, 300 ml vode i vanilom. Neka vri nekoliko minuta. Ubaciti i kolutove limuna pri kraju.

Ispečen kolač još vruć lagano zaliti toplim sirupom i ostaviti da se ohladi. Potom ga čuvati na hladnom mjestu, i služiti isječenog na kocke, piše “Stvar ukusa“.

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close