Čaj od koprive dragocjen za zdravlje

Kopriva je bogata vitaminima, mineralima i ljekovitim materijama. Ova biljka je bogata kalcijumom, fosforom, gvožđem i silikatnom kiselinom. U biljci ima vitamina K, B2 i pantenonske kiseline, pa se smatra prirodnim multivitaminom koji pogoduje cijelom tijelu i jača imunitet.

List koprive može da olakša reumatske tegobe i znatno umanji bol pri kretanju. Propisuje se za unutrašnju upotrebu kao diuretik, jer može da pojača uklanjanje natrijuma i mokraćne kiseline.

Takođe, laboratorijska ispitivanja sprovedena u Njemačkoj 1999. godine pokazala su da listovi koprive imaju snažan protivupalni efekat. Kopriva djeluje protiv dijareje i pomaže kod hemoroida. Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, za ali i preventivno kod stavranja kamena u bubregu.

Pokazalo se i da čaj od koprive može da snizi nivo šećera u krvi, pa se često preporučuje dijabetičarima. Takođe, snabdijeva tijelo gvožđem, pa povoljno djeluje na osobe koje pate od anemije.

U spoljašnjoj upotrebi kopriva se upotrebljava za liječenje akni, ekcema, masne kože i peruti.

Branje koprive

Za jelo služe prokuvani listovi i vrhovi mlade biljke koji se beru od kraja februara do maja, a katkad se mogu ponovo naći u jesenjim mjesecima. Nježni vrhovi biljke sa četiri do šest listića treba otkinuti u rukavicama na mjestu gdje je stabljika još mekana. Korijen se bere u jesen i proleće, a potom koristi svjež ili se suši.

Za pripremu čaja od koprive potrebno vam je 250 ml vode i dvije kašičice listova koprive. Svježi ili sušeni list koprive prelijte vrelom vodom, ostavite poklopljeno da stoji deset minuta pa procijedite. Popijte šoljicu svakog dana kod reumatskih bolova, umora, malokrvnosti i izostanka apetita.

Izvor:(Stil.Kurir.rs)

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close