Maurice Sinet (86) je francuski karikaturista čije ste radove mogli pronaći potpisane pod pseudonimom Sine. On je svojevremeno radio u satiričnom magazinu Charlie Hebdo, čiju su redakciju u srijedu napala braća Cherif i Said Kouachi.

Sine se svojevremeno suočio sa optužbama za izazivanje rasne mržnje zbog kolumne koju je napisao 2009. godine. Članak je izazvao žestoke reakcije u francuskoj javnosti, a u konačnici je Sine ostao bez posla. „Afera Sine“ je nastala nakon vjeridbe sina tadašnjeg predsjednika Sarkozyja i Jessice Sebaoun-Darty, bogate jevrejske nasljednice. Komentarišuči spekulacije kako predsjednikov sin namjerava postati Jevrej, Sine se našalio na račun tog slučaja.

Sine se zbog te šale suočio sa optužbama za predrasude na račun Jevreja, a urednik magazina Charlie Hebdo Philippe Val je zatražio od Sineta da se izvini, što je ovaj odbio riječima da bi „radije odsjekao vlastite genitalije“.

Odluka urednika Vala da otpusti Sineta je dobila podršku grupe francuskih intelektualaca, poput filozofa Bernard-Henryja Lévyja.

 

dvostruki arsini

Dvostruki aršini

Sine je izmijavao mlađeg Sarkozyja da želi postati Jevrej zbog novca, zbog čega je bio okarakterisan kao antisemista, a u konačnici i otpušten iz magazina.

U konačnici je Sine dobio sudsku parnicu, te mu je isplaćeno 40.000 eura naknade.

Isti taj magazin je objavio karikature Poslanika Muhameda, zbog čega su također bili iloženi pritisku, ali nije uslijedilo izvinjenje ili promjene u kadrovskoj politici pod objašnjenjem da se radi o „slobodi govora“.

Magazin Charlie Hebdo je objavljivao i karikature Isusa Krista također, zbog čega ih je Crkva tužila u 12 navrata.

Kada je Sine u pitanju, dobio je prijetnje smrću od JDL-a (Jewish Defence League).

Dvadeset centimetara čelika u stomaku, to će naučiti skota da zastane i razmisli“, stajalo je u prijetnji.

 

Izvor: strane agencije
http://www.worldbulletin.net/