Čisti krvne sudove od holesterola i smanjuje šećer u krvi – Uklanja sve toksine iz tijela!

Mnogima od djetinjstva govore da ćemo, ako jedemo bundevu, odrasti zdravi i snažni. A naši roditelji i bake i deke bili su potpuno u pravu!

Koliko korisnih svojstava krije obična bundeva. Ona ne samo da krvne sudove čisti od holesterola i smanjuje šećer u krvi. Bundeva uklanja sve toksine iz tjiela, zajedno sa štetnim mikroorganizmima!

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI BUNDEVE

Bundeva je dobra za vaše zdravlje. Kada saznate o korisnim svojstvima ovog povrća, poželjet ćete da ga češće kuhate za sebe i svoje najmilije. Postoje tone jednostavnih i ukusnih jela koja se mogu napraviti od bundeve. Kuhajte, jedite umjereno i poboljšajte vaše zdravlje.

Bundeva snabdijeva tijelo vitaminom C i vitaminima B. Takođe sadrži velike količine pektina, kalcijuma, karotena, gvožđa i bakra.

Bundeva sadrži soli cinka i vitamin E koji usporavaju proces starenja.

Ovaj proizvod se koristi za liječenje i prevenciju bolesti kardiovaskularnog sistema.

Čak i uz pomoć bundeve, možete se boriti protiv viška kilograma. To je 90% vode. I takođe malo kalorija. Samo 23 kcal na 100 g proizvoda.

Sok od bundeve blagotvorno djeluje na stomak kod gastritisa sa visokim nivoom kiselosti. Nevjerovatno, ovaj sok se koristi i za liječenje prehlade.

Ovo ukusno povrće može pojačati vaš imunološki sistem. Zato je poželjno da se na njega oslonite na jesen.

Sok od bundeve brine o zubnoj gleđi, ojačavajući je. Ne morate se plašiti karijesa ako ovo piće pijete često.

Sijeme narandžastog povrća nežno se riješava crva i drugih crevnih parazita. Noću jedite 100 g sjemena sa medom. Pijte ujutru 1 kašiku ricinusovog ulja.

Da biste efikasno očistili jetru, na primjer, nakon ciklusa antibiotika, uzmite bundevu sa medom.

Uzmite malu bundevu, odsjecite vrh i izvadite sijeme. Zatim u nju sipajte med, malo promiješajte sadržaj i pokrijte isječenim “poklopcem”. Isječene linije zalijepiti testom. Stavite bundevu na tamno mjesto. Temperatura treba da bude malo ispod sobne temperature.

Poslije 10 dana, lijek je spreman. Uzimajte jednu kašiku 2 puta dnevno pola sata prije obroka i tako 20 dana.

Odličan recept za poboljšanje funkcije crijeva

Uzmite crvenu bundevu tešku oko 150-170 g. Oljuštite je. Izvadite sijeme. Isjecite pulpu na male kocke. Pržite dok ne omekša. Stavite u posudu, prelijte medom i pospite omiljenim orasima.

Da biste ublažili nesanicu i stres, pijte pulpu od bundeve sa medom prije spavanja.

Nažalost, bundeva se ne sme koristiti za dijabetes, čir i gastritis sa niskom kiselinom.

BUNDEVA PROTIV GLISTA

Sirovo sijeme bundeve dobro pomaže protiv crva. Da biste spriječili i oslobodili se parazitske zaraze, jedite seme bundeve svako jutro. Sirovi sok od bundeve takođe je neuporedivo sredstvo protiv bora.

100 g bundeve
½ čaše vode
PRIPREMA

Oljuštite i isjecite sirovu bundevu na komade. Dobro umutite u blenderu sa vodom.
Jedite sirovi smoothie od bundeve svakog jutra na prazan stomak tokom 14 dana. Crvi će nestati kao rukom odnešeni! Takođe, ovaj čudesni koktel pomoći će ubrzati metabolizam u tijelu i poboljšati funkcionisanje digestivnog sistema.
Za vas smo pripremili osnovne informacije o prednostima bundeve. Ali ima i mnoga druga korisna svojstva.

Stoga je svakako vrijedi jesti! Koristite je za kuhanje ukusnih žitarica, pečenje pita, pripremu napitaka, pa čak i hladnih supa, piše “Dnevni“.

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close