Cvekla pomaže u čišćenju organizma, a jača i imunitet

Cvekla je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, zbog čega je mnogi svrstavaju u red namirnica koje se ne bi trebale isključiti iz ishrane. Pravi je “eliksir zdravlja”, a nutricionisti je posebno preporučuju u dijetalnoj ishrani, za čišćenje organizama od toksina i jačanje imuniteta.

Sadrži gotovo sve važne minerale – kalij, kalcij, fosfor, natrij, magnezij, željezo, bakar, mangan, fluor, jod, sumpor, litij i brom, kao i vitamine C, B1, B2 i B12.

Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje cvekle sprječava gubljenje minerala iz kostiju i zuba, usporava starenje i pojavu ateroskleroze, te podstiče rad crijeva.

Zahvaljujući betaninu i betainu, pospješuje razmjenu materija, reguliše krvni pritisak, snižava nivo holesterola, čuva krvne sudove i podstiče rad jetre. Budući da sadrži veću količinu željeza i pigment antocijan koji joj daje crvenu boju, cvekla je izuzetno korisna u liječenju malokrvnosti.

Preporučuje se i u slučaju gripe, bronhitisa, upale pluća i bolesti žuči i želuca. I to nije sve. Ovo ljekovito povrće blagotvorno djeluje na nerve i rad mozga.

(Novosti.rs)nezavisne.com

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close