Da li musliman može klanjati u džem’atu sa svojom suprugom, u svojoj kući?

Pitanje:

Da li musliman može klanjati džematile sa svojom suprugom u svojoj kući?Odgovor: Džemat čine najmanje dvije osobe: imam i muktedija. Za ispravnost džemata ne uvjetuje se da muktedija bude muškarac. Prema tome, ispravan je namaz u džematu kojeg čine suprug i supruga pod uvjetom da ona klanja u posebnom safu iza, a ne pored njega.Međutim, smatramo da takav džemat ne bi trebalo stalno prakticirati, zato što bi možda neke ljude odvratilo od pravog džemata, a to je džemat u džamiji. Hadisi koji govore o vrijednosti klanjanja u džematu uglavnom se navode u kontekstu govora o džematu u džamiji (mesdžidu).Ukoliko je osoba spriječena zbog bolesti, ili nekog drugog opravdanog razloga, da prisustvuje džematu u džamiji, može organizirati klanjanje džemata u svom domu, posebno ako je porodica brojna. Ta praksa bi bila poželjna.

Odgovorio: Prof. dr. Enes Ljevaković, fetva-i-emin (akos.ba/preporod.com)

Pročitajte još: Da li je dozvoljena dekoracija dječije sobe likovima živih bića?

Pitanje: SelamOtkako sam dobila bebu interesuje me da li je dozvoljeno u svrhu edukacije dječiju sobu urediti u nekom veselom stilu, sa bojama po zidu, likovima životinja i tome slično. Ja se strogo držim pravila da po domu nemam slika živih bića, a nemamo ni psa.Ali me interesuje da li je to za djecu dozvoljeno jer ti likovi bi bili kao iz crtanog filma: npr. ribice, pčelice itd., a naravno i sufara. Mislila sam sobu u većini urediti da bude kao “morski svijet”.

Odgovor: Esselamu alejkum!Crtanje likova živih bića nije u duhu islamske tradicije. Razlog je naglašena osjetljivost prema manifestacijama politeizma (širk). Danas je mogućnost pojave širka u klasičnom obliku prilično daleko, ali ne i kada je riječ o skrivenom širku.Otuda smatramo da zabrana crtanja likova živih bića danas nije tako stroga kao u prvo vrijeme islama, ali je ne treba u potpunosti odbaciti i ignorirati. U svakom slučaju, uradite ono što smatrate da je dobro za Vašu djecu, umjereno, bez pretjerivanja i kiča.

Odgovorio: Prof. dr. Enes Ljevaković, fetva-i-emin (akos.ba/rijaset.ba)