Da li proizvod sa alkoholnim ocatom može biti halal?

Pitanje: Selam! Molim Vas da mi odgovorite da li je moguće da proizvod sa alkoholnim ocatom bude halal?

upitnik7Odgovor:Esselamu alejkum!

Ovo pitanje spada u domen tzv. istihale (transformacije), tj. kada neka sirovina koja je haram promijeni oblik i svojstvo i postaje halal. Primjer toga je vino koje se prirodnim putem pretvori u sirće i ono je dozvoljeno po konsenzusu uleme. Ukoliko do takve promjene dođe vještačkim putem, kao stavljanjem soli, luka, sirćeta ili određenih hemijskih supstanci, o dozvoljenosti korištenja takvog sirćeta postoji spor među islamskim pravnicima.

Smatramo da je i to sirće dozvoljeno jer se iz njega otklanja svojstvo opijanja. Ovo važi i za alkoholni ocat pri čemu etanol prelazi u kiselinu koji promijeni i oblik i svojstvo, pa umjesto alkohola dobijete sirće (C2H5OH-etanol – pa alkoholnom dehidrogenazom dobija se CH3COOH – sirće). Prema ovim propisima akoholni ocat je dozvoljen za korištenje.

Međutim, zbog spomenutog razilaženja među učenjacima, bolje je koristiti sirće koje nije proizvedeno na bazi alkohola. Više informacija o ovom pitanju možete dobiti od Agencije za certificiranje halal kvalitete – www.halal.ba

Na pitanja odgovario muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice 

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close