Da ramazanski dani budu posebni: Tri recepta za iftar

Pola ramazana je već prošlo. Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Post je pravo iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

Danas vam donosimo nekoliko dobrih prijedloga za iftar.

Minestrone čorba

Potrebno:
– 500 g paradajza
– 2 mrkve
– tikvica
– 2 celera
– prasa
– 2 krompira
– 3 čehne bijelog luka
-100 g graška
– 50 g sitne tjestenine
– so, biber

Priprema:
– Korjenasto povrće izrezati na jednake kockice.
– Paradajz oguliti i izrezati na kockice.
– Sitno isjeckati bijeli luk a prasu izrezati na kolutiće.
– U šerpu nasuti maslinovo ulje da pokrije dno i na njemu dinstati povrće.
– Dodati 2 litre vode i pustiti da provri.
– Kuhati oko pola sahata pa dodati tjesteninu.
– Kuhati lagano dok se sve skupa fino ne skuha.

Pileće rolnice sa sirom i špinatom

Potrebno:
– 1 kg pilećih prsa (8 komada)
– šolja hljebnih mrvica
– 6 kašika naribanog parmezana
– 150 g listova mladog špinata
– čehna b. luka
– ½ šoljerikota ili običnog mladog sira
– 2 bjelanca
– šolja paradjz sosa
– svježi bosiljak
– ,aslinovo ulje

Priprema:
– Meso rastanjiti batkom da se dobiju tanje šnicle
– Pomiješati parmezan i mrvice i ostaviti sa strane
– Napraviti fil za punjenje: špinat isjeckati i dinastati sa b. lukom na maslinovom ulju
– Skloniti sa vatre pa u smjesu dodati rikota sir, i jedno umućeno bjelance
– Vatrostalnu posudu namazati uljem, a rernu uključiti da se grije na 200C, te pripremiti rolnice
– Na svaku šniclu, na sredini staviti punu kašiku nadjeva i čvrsto urolati
– Rolnice uvaljati u drugo umućeno bjelance pa u mrvice
– Slagati jednu do druge u tepsiji
– Zapeći 25 min.
– Izvaditi iz rerne pa preko rolnica preliti razmućen sa vodom paradjaz pire i malo mocarela sira
– Pustiti da se zapeče oko3-5 min.

Čokoladna riža sa lješnjacima

Potrebno:
– 120 g riže
– 50 g čokolade od 70% kakaa
– kesica crnog čaja
– 100 ml vode
– 70 g nasjeckanih lješnjaka
– 40 g putera
– kašika šećera u prahu
– prstohvat soli

Priprema:
– Nasjeckati lješnjake i čokoladu pa ostaviti sa strane
– Od kesice čaja napraviti čaj u 600ml tečnosti,ostaviti da stojo 5 min.pa izvaditi kesicu
– Polovinu putera staviti na vatru da se istopi,
– Dodati rižu i kratko dinstati
– Naliti vodu i čaj te ostaviti da krčka 18-20 min
– Riža treba biti mekana ali ne skroz suha
– Nakon toga dodati lješnjake i šećer,dobro promiješati pa skloniti sa vatre
– U toplo dodati čokoladu i preostali puter,promiješati i ostaviti da stoji 5 min.
– Promiješati da se čokolada dobro istopi
– Servirati u male posudice s dodatkom lješnjaka i malo kakaa po vrhu

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close