Danas pravimo kljukušu – a ovo je najlakši i najbolji recept koji postoji

Kljukuša je staro tradicionalno bosanskohercegovačko jelo koje se priprema vrlo brzo i vrlo lako.

Postoji mnogo varijacija na temu, i kombinacija je bezbroj. Ali, ipak, ona prava, najbolja i najukusnija je s krompirom. Pritom, ovaj klasik bosanske kuhinje je idelan za trpezu kada su “visoki datumi”. Naime, potrebno je par sastojaka da bi cijela porodica uživala u ukusnom obroku.

Kažu i da je kljukuša ljepša što je tanja, pa ne bi bilo loše da se toga i pridržavamo!

SASTOJCI:

– oko 2 kg krompira,
– 200g brašna,
– 150 ml ulja,
– soli po ukusu,
– biber po ukusu,
– 2 glavice luka (ili praziluk po želji),
– komadić putera.

PRIPREMA:

Oguliti krompir i izrendati ga na krupno rende – iscijediti ga dobro.

Pomiješati krompir, ulje i začine.

Na kraju dodati brašno i rukama izmiješati, a možete dodati i sitno sjeckan luk ako volite (kažu da je ovako najukusnija). Ako volite tikvice možete i njih dodati.

Uključite rernu na 250 C i stavite dobro nauljen pleh da se zagrije. U zagrijan pleh izlijte smjesu za kljukušu i pecite nekih pola sata. Prije samog kraja premažite je puterom i vratite je u rernu da se zapeče.

Kada odozgo lijepo porumeni gotova je, pišu Najbolji-recepti.com.

Kad je poslužite, neki vole preliti je pavlakom, mileramom, ali i kiselim jogustom.

Prijatno!

 

(Izvor: Klix.ba)

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close