Dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu dokazao da je post zdravstveno koristan

Yoshinori Ohsumi, biolog iz Japana, 2016. godine., dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu „za otkriće mehanizma autofagije (autophagy).”

U saopćenju za javnost Komiteta Nobelove nagrade navodi se: „Ohsumijevo otkriće dovelo je do nove paradigme u našem razumijevanju kako ćelija obrađuje svoj sadržaj. Njegova otkrića su otvorila novo načino razumijevanje temeljne važnosti autofagije za velik broj fizioloških procesa, kao što su prilagođavanje gladi i odgovor na infekciju.”

Autofagija je proces korištenje i recikliranje nepotrebnih ili disfunkcionalnih ćelijskih komponenti koje se nakupljaju u ćelijama.

Pojam „autofagija” potječe od dvije grčke riječi i sažeto znači „samo-jedenje.” Autofagija je svojstvena živim organizmima, uključujući i ljudska bića.

Zahvaljujući autofagiji ćelije se rješavaju viška dijelova, a organizam nepotrebnih ćelija.

Japanski stručnjak naučno je obrazložio da je post dobar za zdravlje. Autofagija postaje posebno intenzivna kada je organizam pod stresom, naprimjer, kad se posti. U ovom slučaju ćelije proizvode energiju pomoću unutrašnjih resursa, uključujući i patogene bakterije.

Otkriće dobitnika Nobelove nagrade ukazuje na to da su suzdržavanje od hrane i post zdravi za tijelo i da se tijelo na taj način čisti, što potvrđuje i nagrada Komiteta Nobelove nagrade.

Prema Ohsuminim kolegama, autofagija štiti organizam od prerane senilnosti. Ovaj proces vjerojatno čak i podmlađuje organizam stvaranjem novih ćelija, uklanjanjem neispravnih proteina i oštećenih unutarćelijskih organa od njih, održavajući ih tako u dobrom stanju

oriazarenews

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close