Dr. Solaković upozorava: Ova hrana može ‘razrijediti vašu krv‘‘!

Poznati kardiovaskularni hirurg, profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu i autor niza knjiga o zdravom životu i ishrani Emir Solaković često daje savjete o prehrani na Facebook stranici njegove Specijalne bolnice. Jedan od savjeta tiče se i prehrane koja utiče na zgrušavanje krvi. Njegov post prenosimo u cjelosti:

– Znam da nikad niste čuli. Hrana može “razrijediti vašu krv”.

Znam da Ti je hirurg prije operacije zabranio jesti kinesku hranu ili preporučio izbjegavanje džumbira, bijelog luka, crnih gljiva, i masne (plave) ribe poput lososa, skuše i sardine. Istina je da sve ove vrste hrane, kao i još neke druge također predstavljaju antikoagulanse (sredstva protiv zgrušnjavanja krvi), koji mogu izrazito usporiti zgrušnjavanje krvi, odnosno blokirati supstancu zvanu tromboksan, koja potiče gomilanje i sljepljivanje trombocita, što je ključni faktor u oblikovanju krvnog ugruška.

Suprotno tome masna hrana poput sira i masnih mesnih odrezaka “usporava vašu krv” čineći pri tome krvne pločice ljepljivim i sklonijim zgrušnjavanju izazivajući začepljenje krvnih sudova, pojašnjava dr. Solaković.

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close