ĐUMBIR NARODNI LIJEK

Đumbir povoljno deluje na ljudski organizam, biljka koju je uvek potrebno imati u kući. Prvenstveno jer je odličan začin za slana i slatka jela, a naravno i zato što osim toga ima i brojna lekovita svojstva. Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu u proseku oko 1 metra, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podseća na trsku. Biljka može da naraste do jedan metar visine, a korenje je mesnato do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvetovi su bele, žute ili roze boje. Aroma korenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svež.

Taj topli i ljuti ukus đumbira koji nam je prvenstveno poznat iz azijske kuhinje i iako još uvek nije toliko zastupljen, njegova upotreba se sve češće vidi i kod nas. Prah od suvog korena može se kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane, a svežeg đumbira ima u supermarketima i na pijacama. Međutim svež đumbir i sušeni đumbir su sasvim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dve različite biljke. U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svež koren kao Sheng-Jiang.
Svež koren se koristi za jačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma. Sušeni koren koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd. I sušeni i svež đumbir su oficijelna biljka Kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura. U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomešan.
Njegova lekovita svojstva su brojna. Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprečava nastajanje ugrušaka krvi, delotvoran je lek protiv migrene i protiv gripa.
Đumbir poboljšava pamćenje, deluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu.
Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mleka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospešuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

Đumbir se najviše koristi kao lek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Kada se oseti drhtavica i drugi prvi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za zagrejavanje . Čaj od đumbira se priprema tako što se sveži koren đumbira iseče na kriške i doda u ključalu vodu, oko 10 kriški đumbira na pola litre vode, ili kašičica suvog korena. Kuva se desetak minuta, a zatim se procedi. Po želji se dodaju med i limun u čaj. Nema potrebe da ga cedimo jer đumbir padne na dno šoljice. Ovaj napitak je fantastičan način da se zaštitite od prehlada i virusa koji napadaju respiratorne organe. Đumbir sadrži desetak jedinjenja koja deluju antivirusno. Na prvom mestu to su seskviterpeni, jedinjenja koja deluju na rinoviruse. Gingerol i šogaoli smanjuju bol, snižavaju povišenu telesnu temperaturu, sprečavaju kašalj i deluju blago umirujuće. Ovaj napitak preporučuje se i osobama koje treba da se čuvaju moždanih udara, jer đumbir sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.
U Aziji postoji tradicija upotrebe đumbira protiv migrene. Kada osetite da će početi migrena, dve kašičice svežeg ili jednu kašičicu suvog đumbira prelijte šoljicom ključale vode, promešajte, iscedite pola limuna i polako popijte kada se malo prohladi. Ovaj napitak pije se na svaka četiri sata u trajanju od četiri dana. Na ovaj način smanjuje se intenzitet bola i proređuju se migrenozni napadi, pa je dobro čaj od đumbira piti preventivno. U kombinaciji sa nanom, đumbir je najefikasnije sredstvo protiv mučnine, naročito ako je u pitanju bolest putovanja, odnosno ako osećate nagon za povraćanjem dok se vozite brodom ili autobusom.

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close