Erdogan je danas posjetio Fabriku tenkovskih gusjenica u Sakaryi, a u obraćanju je kategorički negirao tvrdnje nekih opozicionih krugova o prodaji te fabrike.

Riječ je o kompaniji koja je od 1973. godine radila za potrebe Turskih oružanih snaga, a Erdogan je kazao da je upravljanje kompleksom u rukama firmi Asaf i BMC koje djeluju pod okriljem Ministarstva odbrane Turske.

– Ova naša fabrika je u vlasništvu državnog trezora, kompleks je pri Ministarstvu odbrane. Drugim riječima, ovo je državno vlasništvo i tako će i ostati – kazao je Erdogan.

Odbacivši navode opozicije o prodaji fabrike Kataru, Erdogan je kazao da je Katar samo finansijski partner i to u omjeru 49 posto, dok je veći dio u rukama turskih partnera.

– Znajte da laže svako ko kaže da je fabrika prodata, pogotovo da je prodata strancima – poručio je Erdogan i dodao da je lider opozicije čak i osuđen na plaćanje odštete zbog širenja laži te vrste.

Turski predsjednik Erdogan je odbacio i tvrdnje opozicije o mogućnosti održavanja prijevremenih izbora u Turskoj.

– Poznat je datum održavanja izbora i to je jun 2023. godine – kazao je Erdogan.

Ističući kako Turska nastavlja raditi na projektima razvoja domaćih tenkova, Erdogan je kazao da je i fabrika u Sakaryi ponos turske odbrambene industrije i najavio je nove investicije, projekte i otvaranje radnih mjesta u njoj.

– Najveće naslijeđe koje ostavljamo budućim generacijama su proizvodi, usluge i investicije koje smo ostvarili na svim poljima i u odbrambenoj industriji – kazao je Erdogan.

Erdogan je dalje kazao da Turska može i da hoće iskoristiti sva prava koja pripadaju te je u tom kontekstu najavio nastavak istraživanja naftnih i drugih resursa na moru, na istočnom Mediteranu, a naročito na Kipru.

– Prisutni smo u Libiji, u Azerbejdžanu, u Siriji i na istoku Mediterana i nastavit ćemo to prisustvo – poručio je Erdogan.