Erdogan: Imali smo dug kod MMF-a 23,5 milijarde dolara, danas oni traže kredit od Turske

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan, vjeruje da će na kraju godine ekonomski rast njegove zemlje iznositi i do sedam posto.

Erdogan je govorio na prijemu povodom 29. oktobra, Dana Republike održanog u Predsjedničkoj palati u Ankari.

On je tom prilikom izjavio kako je Republika Turska, koja danas obilježava 94. rođendan ”dodatno učvršćena u korijenu s jedne, a s druge strane uzdignutija ka nebu“.

Tom prilikom prisjetio se osnivača moderne Republike Turske, Mustafe Kemala Ataturka i njegovih saboraca.

Prisjetio se i 15. jula 2016., dana kada su pripadnici terorističke organizacije Fetullahci (FETO) pokušali izvesti državni udar u Turskoj.

Još je jednom ponovio kako je tada palo 250 šehida, a da su 2.193 osobe ranjene, te ukazao na doprinos turskog naroda u odbrani zemlje.

Erdogan je kazao kako se približavaju ostvarenju ciljeva postavljenih za 2023. godinu i da su već počeli pripreme za obilježavanje 100. godišnjice.

Dodao je kako rade i kako će raditi na ispunjavanju obećanja datih narodu kada je riječ o pomenutim ciljevima.

– Barijere koje se postavljaju pred nas, već godinama gotovo neprekidno, uz Božiju pomoć i podršku naroda, uklanjamo jednu po jednu – rekao je Erdogan koji je još jednom ponovio da Turska nije plemenska zajednica već da je stoljećima bila primjer drugim državama.

Podsjetio je i na ekonomski rast Turske koji je u prvom kvartalu ove godine iznosio 5,1 posto.

– Vjerujem da će ovaj rast na kraju godine, uz Božiju pomoć, doseći i sedam posto. Tih 157-158 miljardi koje smo postigli u izvozu, postići ćemo opet, i više od toga. Devizne rezerve u Centralnoj banci jedno vrijeme su iznosile 135 milijardi dolara, sada smo na nekih 116-117 milijardi dolara. Ali opet ćemo doći od 135 milijardi dolara i preći ih – poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je izjavio kako je njegova zemlja u vrijeme kada su došli na vlast, imala dug kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 23,5 milijardi dolara. Podsjetio je kako je taj dug otplaćen 2013. godine i da sada MMF traži kredit od Turske.

Izvor: saznajemo.net