Erdogan je govorio na svečanosti otvorenja ceste i tunela na putnoj komunikaciji Iyidere – Ikizdere u turskom gradu Rizeu, a tom prilikom je govorio o izazovima s kojim je njegova zemlja suočena posljednjih godina.

Istakao je kako je posljednjih 7-8 godina Turska prošla kroz periode pokušaja izazivanja društvenih previranja, terorističkih napada, političkih i ekonomskih zavjera, pokušaja državnog udara, a trentuno se bori s epidemijom i katastrofama.

– Srećom, sve ove nevolje ostavili smo iza sebe borbom zajedno s našim narodom. U ovom procesu posebnu pažnju posvetili smo jednoj stvari. Bez obzira na okolnosti, naporno smo radili na tome da smjer demokratskog i ekonomskog razvoja naše zemlje uvijek ide uzlaznom putanjom – rekao je Erdogan, te dodao:

– Kada smo pogođeni terorističkima napadima u kojem su naše ulice bile prekrivene krvlju i vatrom, sljedećeg smo jutra svi nastavili s radom od mjesta gdje smo stali. U noći pokušaja puča borili smo se protiv izdajnika do zore, a sljedećeg jutra svi smo hrlili na posao tamo gdje smo stali prethodne večeri.

Osvrnuo se i na oblast turizma.

– Dosegli smo nivo koji će nam u kratkom vremenu nadoknaditi gubitke u turizmu, pa čak i više od toga – poručio je Erdogan.