Fetve: Svinjski želatin je nedozvoljen

Autor: Fetva-i emin Enes Ljevaković

Pitanje: Da li je dozvoljeno konzumirati hranu u kojoj ima želatina dobivenog od svinje? Na nekim portalima sam pročitala da je takav želatin dozvoljen. 

Odgovor: Svinjski želatin prema standardu Agencije za certificiranje halal kvalitete nije dozvoljen i ne može se koristiti za proizvodnju halal proizvoda. Činjenica je da neki učenjaci smatraju da se svinjski želatin može koristiti u ishrani, jer po njihovom mišljenju, tokom proizvodnje želatina dolazi do potpune transsupstancijacije kostiju svinjskog porijekla u drugu materiju/proizvod. Tu pretvorbu porede sa pretvorbom alkohola u sirće. Međutim, između ova dva slučaja postoji određena razlika. Naime, prilikom pretvorbe alkohola u sirće dobija se potpuno nov proizvod, sa novim svojstvima i karakteristikama. Sirće spada u grupu kiselina sa hemijskom formulom COOH (CH3COOH – sirćetna kiselina), dok alkohol spada u grupu alkohola sa nastavkom OH (C2H5OH – etanol). Zbog toga što je promjena alkohola u sirće potpuna, kada se uradi laboratorijska analiza u sirćetu se neće moći detektovati alkohol – etanol. To se ne može bezrezervno tvrditi u slučaju želatina koji se dobija od svinjskih kostiju i kože. Prilikom proizvodnje želatina, nesporno je da će doći do promjene oblika, ali neće u potpunosti doći do promjene svih svojstava, jer će svinjski želatin i dalje imati sastojke svinjskog porijekla. Ukoliko bi na primjer uzeli dvije vrste želatina jedan, koji je goveđeg a drugi svinjskog porijekla i ukoliko se laboratorijskom analizom može utvrditi koji je goveđeg a koji je svinjskog porijekla, tada se ne može tvrditi da je došlo do potpune promjene. Ukoliko ne bi bilo moguće utvrditi koji želatin je svinjskog porijekla a koji goveđeg onda se može tvrditi da je došlo do potpune promjene. Danas postoji nekoliko laboratorijskih metoda (npr. PCR – pilimerazna lančana rekacija, odnosno DNA metoda) sa kojima je moguće provjeriti da li je želatin svinjskog porijekla. Znači ukoliko DNA metoda može utvrditi da u nekom želatinu ima DNA svinje, onda taj želatin nije doživio potpunu promjenu. Pored DNA metode postoje i druge metode kao što je LC – Likvidna hromatografija, koja također može utvrditi kojeg je porijekla želatin. Također danas je sve prisutniji trend razvoja novih metoda za detekciju svinjskog želatina, čak kad je već ugrađen u neke proizvode kao što su gumene bombone, machmalow proizvodi, kolači  i dugi slični proizvodi. Agencija za certificiranje halal kvalitete iz Bosne i Hercegovine dala je doprinos u jednom projektu razvoja brzih metoda za detekciju svinjskog želatina.

Prema zahtjevima halal standarda BAS 1049 2010 – Halal hrana, zahtjevi i mjere u tačci  5.11 prehrambeni aditivi koji su proizvedeni iz ne-halal sastojaka nisu halal. Prema tome, bilo koji aditiv koji je proizveden iz ne halal sastojaka i sirovina nije halal. U tu grupu spada i želatin i on ima svoj E broj  – E 441.  Više informacija o ovom pitanju možete dobiti od Agencije za certificiranje halal kvalitete – www.halal.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close