Francuski obavještajci zabrinuti zbog prsluka terorista

Sigurnosne i obavještajne službe izrazili su zabrinutost nakon terorističkih napada u Francuskoj zbog činjenice da bombaši samoubice koriste posebno dizajnirane prsluke u kojima se nalazi eksploziv.
Kako navode, bombaši samoubice iz Pariza su koristili visoko sofisticirane prsluke koje su napravili vrlo obučeni profesionalci.
Svih sedam terorista koristili su identične prsluke i nisu oklijevali da aktiviraju bombe što, kako navodi AFP, je izuzetno zabrinjavajuća činjenica među bezbjednosnim i obavještajnim strukturama u Evropi.
Za razliku od bombaških napada u Londonu 2005. godine u kojima su bombaši samoubice koristili ruksake u kojima je bio eksploziv, teroristi su u napadu u Parizu koristili prsluke karkteristične za bombaške napade na Bliskom istoku.
"Bombaški prsluci zahtjevaju specijalistu za municiju. Ne može svako napraviti pouzdan i efektivan eksploziv", kazao je za AFP neimenovani bivši šef francuske obavještajne službe.
"Specijalista za municiju je neko ko zna kako rukovati sa eksplozivom, ko zna kako ga napraviti i postaviti u prsluk, ko zna kako eksploziv učiniti što manje vidljivim i da slučajno ne eksplodira", dodao je on.
Vlasti u Francuskoj navode da je eksploziv bio napravljen od aceton peroksida koji je lako napraviti, ali koji je izuzetno nestabilan.
Prsluci bombaša samoubica također uključuju bateriju, detonator i gelere.
"Ove prsluke nisu donijeli iz Sirije jer postoji rizik da eksplodiraju dok ih prenosite s mjesta na mjesto", kazao je bivši francuski obavještajac.
Kako je kazao, prsluci su najvjerovatnije napravljeni u Evropi ili u Francuskoj.
"Specijalista za eksplozive je previše vrijedan za terorističku grupu da bi sam izveo napad. On nikad ne učestvuje u njima", kazao je bivši šef francuske DGSE službe Alain Chouet.
"On je ovdje negdje", dodao je Chouet.
N1

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close