HAMAS: NASTAVLJAMO SA RATOM PROTIV IZRAELA DO OSTVARENJA NAŠIH CILJEVA

Zvaničnici pokreta Hamas istakli su kako će i narednih dana nastaviti s otporom protiv izraelske vojske sve dok ne ostvare svoje zacrtane ciljeve

 – Palestinski pokret Hamas večeras je saopćio da nastavlja s otporom protiv izraelskih napada na Pojas Gaze, koji traju već četvrtu sedmicu, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, zvaničnici ovog pokreta su istakli kako će i narednih dana nastaviti s otporom protiv izraelske vojske sve dok ne ostvare svoje zacrtane ciljeve.

Glavni ciljevi Hamasa su ukidanje opsade Gaze kao i otvaranje graničnih prijelaza za Palestince.

Izraelske kopnene snage u potpunosti se povukle iz pojedinih dijelova Gaze

– Izraelske kopnene snage su se u potpunosti povukle iz pojedinih dijelova Gaze, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, izraelska vojska se u potpunosti povukla iz nekih dijelova Gaze, a iz nekih djelimično.

Prema navodima palestinskih policijskih snaga, izraelske kopnene snage su se povukle iz mjesta El-Fehhari, Huzaa, Abasan el-Kebira, Abasan el-Jedide, Beni Suheyla i El-Karare.

Napominje se da se izraelska vojska u potpunosti povukla iz mjesta Jabalija i Beyt Hanun.

Izraelski list “Haaretz” ranije je naveo da je izraelska vojska počela s povlačenjem sa pojedinih područja u Pojasu Gaze.

S druge strane, glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi Esref el-Kudra je potvrdio da je broj poginulih u Gazi, od 7. jula kada su počeli izraelski napadi, dostigao 1.708 Palestinaca. Dodao je da je u izraelskim napadima ranjeno oko 9.000 Palestinaca.

Istakao je da ta brojka ne uključuje na desetine tijela koja su pronađena u gradu Refah, u istočnom dijelu Pojasa Gaze.

U izraelskim napadima je uništeno 4.374 stambene jedinice, oštećeno je 30.050, dok je u potpunosti srušeno više od pet hiljada domova.

Izrael je jučer objavio prekid primirja u Pojasu Gaze, koje je ranije postignuto kao humanitarni prekid vatre tokom 72 sata.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u večerašnjem obraćanju naciji izjavio da će izraelska vojska nastaviti s napadima na Gazu svim raspoloživim sredstvima.

Anadolija

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.