Holandski donatori ne vjeruju bh. vlastima pa sami grade i nadziru

Holandska fondacija „Proplan” za obnovu 12 kuća i gradnju jedne kuće iz temelja u ulici Donja Mahala u Bosanskom Šamcu koje su stradale u majskim poplavama, osigurala  je 150 hiljada eura. Cijela Donja Mahala u Bosanskom Šamcu ovih dana liči na veliko gradilište.

Imena korisnika
Prema riječima koordinatorica ovog projekta Lejle Mešić i Hajrije Bajraktarević kuće će biti obnovljene slijedećim mještanima: Ševki Piriću, Hasanu Pišljoviću, Seniji i Ahmetu Vugdaliću, Berini Nurkić, Ajiši Huseljić, Aleksandru Vasiljeviću, Edinu Džokiću, Mubiru Okanoviću, Miladeti Arapović i Suadu Haliloviću. Nova kuća iz temelja se gradi beskućniku Begi Kapetanoviću.

Majstorski poslovi

Obnova kuća započela je prije nekoliko dana, u radu učestvuju majstori Prihvatnog centra Duje, gračaničke firme „Halilović-gradnja”, ali i volonteri iz Holandije, koji dolaze u grupama i vrijedno rade i fizičke i majstorske poslove.

Predsjednik Fondacije „Proplan” Vilen Pronk (Villen Pronck), kaže da nikako ne shvata naše političare, ni danas, ni prvih dana poplave i katastrofe.

Prva destinacija

– Naša Fondacija ide tamo gdje niko neće, tamo gdje su stari, bolesni, iznemogli, siromašni. Bosanski Šamac je bila naša prva destinacija u koju smo ušli, čim se voda bar malo povukla. Vidjeli smo očaj, bijedu i strah i političare i ove lokalne, ali i one na višim nivoima, kojih se sve ovo, kroz šta su ljudi prošli, kao da ne tiče. Mi smo došli u Bosnu, donijeli novac, doveli volontere i pomažemo, to nam je prioritet – kaže Pronk.

150.000 eura osigurala je Fondacija “Proplan” za obnovu i izgradnju kuća

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.