Hurmašice punjene čokoladom

Sastojci:

  • 1/2 kg maslaca
  • 2 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 1/2 kg brašna
  • 50 gr čokolade za kuhanje
  • 3 kašike mljevenih oraha
  • 1/2 kg šećera
  • 200 ml vode

PRIPREMA:

 

 

 

 

  1. Omekšati 1/2 kg maslaca, dodati dva žumanjka i 150 ml mlijeka, pa miješati 15-ak minuta kašikom.
  2. Ovoj smjesi dodati i 1/2 kg brašna, pa zamijesiti tijesto.
  3. U posebnu posudu staviti 3 izlomljena reda čokolade za kuhanje, 3 kašike mljevenih oraha i 4 kašike mlijeka.
  4. Ovu smjesu prokuhati na laganoj temperaturi i miješati dok se ne izjednači.
  5. Napravljeno tijesto za hurmašice podijeliti na više manjih dijelova (veličine oraha), svaki dio posebno rastanjiti, na sredinu staviti fil, spojiti ivice tijesta i oblikovati hurmašice.
  6. Pripremljene hurmašice staviti u pleh premazan uljem i peći 60 minuta na 200 ° C.
  7. Dok se hurmašice peku, u jednu od posuda za kuhanje staviti 1/2 kg šećera, dodati 200 ml vode i kuhati dok tečnost ne postane dovoljno gusta (ne previše rijetka, ali ni zgusnuta).
  8. Kada se ispeku, ohlađene hurmašice u tepsiji preliti napravljenom agdom, ostaviti da upiju tečnost i poslužiti kao desert. 

Viđeno: 783

455

Komentari

komentara

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close