Ideja za iftar: Tri ukusna i neobična recepta za današnji iftar

Grčka pileća supa

Potrebno:

-600ml temeljca
-200ml vode
-450g piletine,izrezane na sitnije
-600g špinata,nasjeckan
-1 crni luk,nasjeckan
-200g feta sira,izrendan
-2 kašike maslaca
-200g već skuhanog i nasjeckanog goveđeg mesa

Priprema:

-U šerpu staviti piletinu ,temeljac i luk,te pustiti da se kuha dok se piletina ne iskuha
-Dodati špinat pa kuhati dok se sve fino ne raskuha
-Zatim dodati maslac i sir i govedinu
-Dobro promiješati i poslužiti

Neobična Kiš pita

Potrebno:

*tijesto:
-200 gr brašna
-100 gr putera sobne temperature
-1 jaje
-2 kašike vode
-1 kašičica soli
-1 kašičica praška za pecivo
.
*fil:
-250 gr prase ili špinata/blitve
-100g suhog mesa(sastojak je opcionalan,umjesto njega se može koristiti pureća salama)
-250 ml vrhnja za kuhanje
-3 jaja
-1 crni luk
-so, biber

Priprema:

-Pomiješati brašno,pr.za pecivo i puter ,te prstima dobro utrljati mrvice
-Dodati jaja,so i vodu,te napraviti tijesto
-Prebaciti ga u tepsiju i prstima lagano ga poravnati
-U šerpi na ulju izdinstati luk,prasu ,i komadiće suhog mesa
-Ostaviti da se prohladi ,ovamo posebno pomiješati jaja,vrhnje so i biber te smjesu preliti preko prase
-Peći u zagrijanoj rerni na 180C oko 45min.

Kolač s jabukama i kremom

Potrebno:

*tijesto
-5 kašika šećera
-100g maslaca
-1 jaje
-1 prstohvat soli
-200g brašna

*krema
-1 pak. pudinga od vanilije
-250 ml mlijeka
-250 ml sl.vrhnja za šlag
-2 kesice vanilin šećera

*nadjev
-1 kg jabuka
-3 kašike marmelade od marelice ili po želji
-3-5 kašika poprženih listića badema

Priprema:

-U posudu staviti brašno,šećer,jaje i so, te omekšali maslac ,pa umijesiti glatko tijesto.
-Zamotati u prozirnu foliju ,te staviti u frižider oko 30 min.
-U međuvremenu skuhati puding s mlijekom i sl.vrhnjem, te dodati vanilin šećer.
-Ostaviti da se hladi.
-Razvaljati tijesto i staviti ga u nauljen kalup(26 cm) ,te prstima oblikovati visoki rub.
-Peći na 200 C oko 15 min.
-Izvaditi kolač iz rerne, pa po njemu poredati jabuke isječene na četvrtine,koje su malo zasječene nožem
-Preko jabuka preliti smjesu pudinga.
-Vratiti u rernu i peći oko 50 min
-Po još vrućem kolaču premazati propasiranu marmeladu i posuti preprženim listićima badema.
*Sastojci se mogu uduplati za veći kalup

Radio Sarajevo.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close