Iftar recept: Hurmašice s kokosom

Sastojci za 16 hurmašica:

– 15 kašika brašna
– 2 jajeta
– 1 kesica praška za pecivo
– 2 fildžana ulja
– 2 fildžana šećera
– 2 kašike kokosovog brašna


Sastojci za agdu:

– 7 fildžana šećera
– 7 fildžana vode


Priprema

Mutiti jaja i šećer, dok se šećer ne rastopi. Dodati brašno, ulje, prašak za pecivo i kokosovo brašno te mijesiti dok se smjesa ne ujedini u mekano tijesto koje se ne lijepi za prste. Po potrebi pobrašniti prste te smjesu podijeliti na 16 jednakih komada. Komade oblikovati u kuglice, izvaljati u elipsu i pritisnuti lagano na rende, kako bi se dobio ukras te redati u prethodno nauljenu tepsiju u razmaku od po jedan centimetar.
Staviti u rernu zagrijanu na 180 stepeni C i peći hurmašice dok ne dobiju svijetlo zlatnu boju. Dok se peku, ukuhati sedam fildžana šećera i sedam fildžana vode, te tom agdom polako preliti hurmašice odmah kad se izvade iz rerne. Hurmašice su lagane i prhke teksture te srednje slatkoće.

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close