Imunoterapija – ključ za liječenje raka

Više od polovine učesnika kliničke studije kojima je preostalo još nekoliko mjeseci života smrtonosni tumori su se smanjili ili potpuno nestali.

Rezultati ispitivanja niza metoda liječenja zasnovanih na korišćenju imunološkog sistema organizma objavljeni su na godišnjoj konferenciji Američkog Društva za kliničku onkologiju u Čikagu.

Oni su pokazali “spektakularne” rezultate u borbi protiv više vrsta raka koji navode na zaključak da bi oboljeli od raka u završnom stadijumu – uključujući i rak pluća, crijeva, jajnika i materice – ubuduće mogli da se izliječe primjenom ovih terapija.

Stručnjaci tvrde da su dokazi u prilog ovih radikalnih metoda liječenja veoma ubjedljivi i procjenjuju da bi one mogle da spasu živote desetina hiljada Britanaca za deset godina.

Iskusni onkolozi kažu da bi imunoterapija mogla radikalno da izmijeni uobičajene metode liječenja raka i poštedi neke pacijente toksičnih efekata hemoterapije.

U jednoj britanskoj studiji, kod 58 pacijenata oboljelih od raka kože u uznapredovalom stadijumu tumor se značajno povukao nakon što su primili kombinaciju imunoterapijskih sredstava.

U više od 10 slučajeva, kod onih koji su uzimali lijekove “nivolumab” i “ipilimumab” tumori su potpuno uništeni. Da su ovi pacijenti podvrgnuti standardnim metodama liječenja, živjeli bi možda još devet mjeseci.

Naučnici ističu da tek treba da budu objavljeni podaci o dvogodišnjoj studiji na 950 pacijenata, ali se nadaju da će polovina pacijenata potpuno ozdraviti.

“Vidjeli smo da ovi lijekovi utiču na različite vrste raka i mislimo da smo na počeku nove ere u liječenju raka”, rekao je rukovodilac studije dr James Larkin.

“Ipilimumab”, jedina imunoterapija koju koristi britanska Nacionalna zdravstvena služba, košta oko 100.000 funti za četiri tretmana. Drugi lijek, “nivolumab” treba da bude registrovan u Evropi ovog ljeta.

Dr Alan Vorsli iz britanskog Centra za istraživanje raka kaže da najnovije istraživanje navodi na zaključak da bismo u borbi protiv melanoma "kombinovanjem ova dva lijeka jednim udarcem mogli da ubijemo dvije muhe”.

“Aktivira se imunološki sistem i istovremeno blokira sposobnost ćelija raka da se od njega sakriju", objašnjava ovaj stručnjak.

novovrijeme.ba

8