Istu vodu nikada ne prokuhavati dva puta

Većina osoba vodu zadrži i kasnije je iskoristi za nešto drugo. Nebitno je hoće li voda ostati u loncu ili nečemu. Vjerovatno vam ovo zvuči bezopasno? E pa nije!

Skuhali ste šalicu čaja, ili ste skuhali jaja, no niste izmjerili tačnu količinu vode koja vam je potrebna i nakon kuhanja vam ostane višak, ali ga vi ne želite baciti. Što ćete napraviti s njom?

Saznajte što se događa kada voda prokuha. Iz prve vidite paru i mjehuriće, ali još se nešto događa na hemijskoj razini. Naime, prokuhavanjem iste vode nekoliko puta mijenja se sadržaj kisika i pojavljuju se potencijalno opasne tvari.

To možete osjetiti baš kod čaja. Čaj kuhan u svježoj vodi ima sasvim drugačiji okus od čaja koji je kuhan u korištenoj vodi.

Prokuhana voda je odličan način da se ubiju bakterije, ali ako nekoliko puta prokuhavate istu vodu, opasni plinovi i otrovne supstance kao nitrati i fluor koji se mogu formirati kao rezultat promjene kemijske strukture. Razne studije su pokazale povezanost između fluora i posljedica koje ima na živčani sistem i mozak, piše “Dnevno“.

Nakon cijelog ovog procesa, nije u pitanju samo unošenje vode i minerala koji su zapravo dobri za vas, kao kalcij, ali mogu uzrokovati probleme i kamenje u bubregu.

To je glavni razlog zašto stvarno ne biste trebali prokuhavati istu vodu dva puta. Očigledno je štetnije kada to češće radite.

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close