Snimak brutalnog hapšenja iz Phoenixa u Arizoni je objavljen na internet stranici udruženja Muslim Advocates, a na njemu se vidi i čuje Muhayminov vapaj: “Allahu, pomozi mi”, policajac odgovara: “Je li? Allah? On ti trenutno neće pomoći.”

– Ubistvo Muhammeda Muhaymina koje je policija Phoenixa počinila, vrijeđajući muslimansku vjeru – naslov je uz koji je objavljen video koji je snimljen kamerom na uniformi policajca Jasona Hobela.

Incident se dogodio 4. januara 2017. godine ispred zgrade za socijalnu njegu u Phoenixu. Policija je Muhaymina uhapsila zbog pokušaja da u toalet uđe s psom. Muhaymin se protivio hapšenju i nije bio naoružan, a policija je primijenila silu. Žrtva se u više navrata žalila da ne može disati jer mu je policija vršila veliki pritisak na vrat, glavu i prsa. Muhaymin je preminuo na mjestu incidenta.

U sudskim dokumentima se navodi da je Muhaymin imao mentalnih zdravstvenih problema, a njegova smrt nalik je smrti Georga Floyda koji je krajem maja ove godine također preminuo od posljedica brutalnog hapšenja u Minneapolisu. Muhaymin i Floyd su preminuli tokom sličnih brutalnih hapšenja nakon višeminutnog gušenja na tlu koje su policajci vršili nad njima dok su bespomoćni i vezanih ruku ležali na tlu. Obojica su vapili: “Ne mogu disati.“

Iz organizacije Muslim Advocates pozvali su gradonačelnicu Phoenixa Kate Gallego da s dužnosti udalji četvericu policajaca koji su bili vinovnici Muhayminovog hapšenja.

bhdijaspora