Jednostavno i brzo: Cimet rolnice idealne za zimske dane

Nadolazeći zimski dani idealni su za pečenje ukusnih i sočnih cimet rolnica, popularnog slatkiša porijeklom iz Švedske koji se priprema u nekoliko koraka.

Ove sastojke već imamo u kuhinji, a priprema je veoma jednostavna.

 

Sastojci:

Tijesto:

245 ml toplog mlijeka
1 kašika suhog kvasca
2 kašike bijelog šećera
1 kašika soli
3 kašike omekšanog maslaca
1 veliko jaje
375 g brašna

 

Fil:

120 g rastopljenog maslaca
220 g smeđeg šećera
2 kašike mljevenog cimeta

Glazura:

 

120 g krem sira
60 g  maslaca
1 do 1 1/2 šolje šećera u prahu
pola kašikice ekstrakta vanilije
1 do 2 kašike mlijeka

Priprema:

U mikseru pomiješajte toplo mlijeko, kvasac, šećer, sol, maslac i jaja, brašno, a zatim miješati mikserom na maloj brzini. Kada se brašno malo poveže sa ostalim sastojcima, povećati brzinu. Smjesa za tijesto treba biti malo ljepljiva i mekana, a po potrebi dodati brašna kako bi tijesto postiglo željenu teksturu.

Premjestite tijesto u podmazanu posudu. Pokrijte krpom i pustite da odstoji oko sat vremena.

Nakon toga tijesto razvaljati u oblik pravougaonika i premažite sa 1/2 šolje rastopljenog maslaca. U maloj posudi pomiješajte smeđi šećer i cimet i pospite preko maslaca na tijestu. Čvrsto zarolajte tijesto po dužini tako da imate jedan dugi valjak. Upotrijebite oštar nož ili makaze za rezanje tijesta na otprilike dvanaest kriški. Poredajte u posudu za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se tijesto diže trideset minuta.

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pecite rolnice oko petnaest minuta, dok ne dobiju smeđu boju na vrhu. Dok se cimet rolnice peku, napravite glazuru od krem ​​sira. Naime, umutite krem ​​sir i maslac dok ne postanu lagani i pahuljasti. Zatim dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanilije i mlijeko. Prelijte preko rolica po želji. Po želji možete ukrasiti orašastim plodovima.

Izvor:Radiosarajevo.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close