Još jedan kineski grad zatvoren u jeku prijetnje od novog vala

Broj novih slučajeva u kopnenoj Kini prijavljen u utorak gotovo se prepolovio u odnosu na dan prije i mali je dio onoga što je smatrano vrhuncem epidemije početkom 2020.

Međutim lokalne vlasti provode stroge mjere za suzbijanje kad god se pojave novi slučajevi kako bi se spriječila vrsta gospodarske paralize viđena prije godinu dana.

Nacionalna zdravstvena komisija izvijestila je u utorak o 55 novih slučajeva covida-19, u odnosu na 103 dana ranije. Na pokrajinu Hebei, koja okružuje Peking, otpada 40 od ​​42 lokalno prenesene zaraze.

Grad Langfang u Hebeiju u utorak je rekao da će njegovih 4,9 miliona stanovnika ostati 7 dana u kućnoj karanteni i da će biti podvrgnuti masovnom testiranju na covid-19.

Dvije županije pod jurisdikcijom Langfanga koje graniče s Pekingom – Guan i Sanhe – već su najavile mjere karantene u zemlji.

Shijiazhuang, glavni grad Hebeija, najteže je pogođen u posljednjem porastu zaraza i već je uvelo zatvaranje za svojih 11 miliona stanovnika. Pokrajina je zatvorila neke dijelove autocesta i nalaže vozilima registriranima na Shijiazhuang da se vrate.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva covida-19 zabilježenih u kontinentalnoj Kini sada iznosi 87.591, dok je broj umrlih i dalje 4.634 osoba, prenosi “Hina”.

Facebook Comments