Kada bi svaki treći fan naše FB grupe uplatio po 1,00 KM Jasmin bi hodao, ostvario svoj san a svako od nas svakim njegovim korakom kod Allaha imao nagradu…

Na Tromeđi jedna želja:Ostvarimo Jasminov san

Neophodno 15 000 eura za dvije operacije u Njemačkoj.

POZIVAMO VAS DA 1,00 KM POMOGNETE OSTVARITI SAN JEDNOG DJEČAKA… AKO BI SVAKI TREĆI FAN NAŠE FB GRUPE UPLATIO "MARKU" NA DOLJE NAZNAČENI RAČUN JASMIN BI SAM MOGAO OTIĆI DO ŠKOLE… MOLIMO ALLAHA DA MU POMOGNE NA OVOM PUTU… NAPOMINJEMO DA SMO MI VEĆ DALI SVOJ DOPRINOS, TE I VAS POZIVAMO NA ISTO… 

U NASTAVKU VAM DONOSIMO TEKST DŽEVADE ŠTANCL ISPRED RADIA BOSANSKA KRUPAPosljednji januarski dan je na tri međe Tromeđe bio okupan suncem.Taman se bila završila mektebska nastava u lijepoj džamiji koja dijeli avliju sa modernom seoskom školom. Učenici ove škole,te januarske subote bili su na vikend –odmoru.

Ekipa Radija Bosanska Krupa je taj dan stigla u ovo selo da napravi priču o dječaku kojem je nada čvrsto pokucala vrata početkom ove godine,nada da će se želja, o kojoj je godinama sanjao,ostvariti.

Dječak je Jasmin Šabić.Ima dvanaest godina i učenik je škole koja je od njegovog doma udaljena dvjestotinjak metara.Ima još tri brata i četiri sestre,majku i oca.Dvije najstarije sestre su udajom izgradile svoje porodice u susjedstvu,a u domu Jasminovom sada je osam članova.Niko nije zaposlen.

Majka Rasima je domaćica.Troje djece jesada u osnovnoj školi,dvoje je završilo osnovnu,troje najstarijih samo četiri razreda.U srednju školu,niko nije išao, jer za to nije bilo mogućnosti.

Ima Jasmin tegobu za koju nije nitko kriv,a koja je svih dvanest godina života pritisla njegovo djetinjstvo.U početku je to bilo breme majke i oca i braće i sestara,a svakom godinom života i malena pleća Jasminova je pritiskala činjenica da je na ovaj svijet došao drugačiji od svojih vršnjaka.

Jasmin je rođen sa deformitetom oba stopala.

Sve ostalo na lijepom,rumenom dječaku, je savršeno podarila priroda,odnosno sve najljepše od oca i majke, pomnožilo se u njegovoj ljepoti.

Kada sjedi i piše domaće zadatke iz četvrtog razreda,Jasmin je slika zdravog dječaka, bez nedostaka.Kada ustane i krene, onda dolazi tegoba sa kojom je ovaj dječak rođen.

Glava porodice,Husein Šabić je demobilisani borac Armije BiH,bez zaposlenja,borac od prvog do zadnjg dana u 511. Slavnoj brdskoj bosankokruspkoj brigadi.Briga države o ovom čovjeku, u svim poslijeratnim godinama ,svoje tragove je imala samo u jednogodišnjem primanju nadoknade od 150 KM za demobilasane borce i za njega, velikom daru,kako kaže, što ima zdravstveno osiguranje preko Biroa za zapošljavanje, za cijelu porodicu.

Šabić Zuhdije Husein,otac Jasminov, je rođen na onoj drugoj strani, ako rijeku Unu uzmemo kao tok oko kojeg su se ratnim strahotama promijenili mnogi životi .Često on s Tromeđe pogled ukrsti sa brdom Crkvine u Bosanskoj Otoci.

Spašavajući glavu i djecu i ženu , početkom rata,Husein je došao u selo odakle je njegova supruga ,Jasminova majka.Na Tromeđu.Prvo u kuću ženine porodice,a onda tražeći kutak za svoju porodicu,od ničega,na ničijem je sagradio trošnu šeperušu, koja i kad se ugrijala životima njegove porodice Šabić kad su uselili, nikad i nije bila nova.Sve što se našlo staro,upotrijebljeno, po cijelo selu, ugrađeno je u njihov prvi dom.

Rat je kaže bio težak,njemu i svima,bitno je bilo sačuvati glavu i biti branitelj svog i domova bosanskokrupskih,bosanskohercegovačkih građana.

Kao i sve izbjeglice sanjao je i on svoju Crkvinu,ali ni tamo nije imao gdje.Sve je nestalo u vihoru rata.

Tako je ostao na Tromeđi.

Onda je došla 2002.godina.Rodio je se još jedan sin.I mada je bio četvrti, obradovalo mu se, jer su djeca, u ovoj familiji, uvijek bila sa radošću dočekana.Samo rođenje obradovalo je,ali vrlo brzo i okaharilo, prvo majku,a onda i sve Šabiće na Tromeđi.

Znali su da će Jasminov život biti drugačiji.

Ipak nadali su se.Po rođenju, Jasmin je godinu dana nosio nekoliko gipsova i liječio se tamo gdje se i rodio.Bihaćka bolnica je bilo odredište na koje jedino Jasmin i putovao.

Nada je bila operacija i kada se trebala desiti,onda je došao glas da ima lošu krvnu sliku.I to su uspjeli popraviti,ali operacija se nikada i nije ni zakazala.

Najteži trenutak za ovu porodicu,kada su vidjeli svu surovost sitema, koji i djecu često zaboravi je bio odlazak na ocjenu sposobosti pri polasku u školu,kada je nadležna komisija konstatirala, da je dječak zdrav,a da njegov fizički nedostatak nosi 50 % nesposobnosti.Značilo je to da Jasmin ne može, na osnovu svog invaliditeta, ostvariti nikakve laganije uvjete življenja.

Nije bilo noći da Jasmin nije bio dio sna njegovog oca.Tako kaže.Zato se na njegovom licu čita i mnogo više od 48 godina ,koliko Jasminov Husein ima.Na prvoj liniji u Otočkom bataljaonu osijedio nije,ali od nemoći da pomogne sinu, jeste.Već mnogo godina.

Rastao je Jasmin i stasao za školu.Iako su svi znali šta je Jasminu,teško je bilo roditeljima povesti ga u školu sa drugom djecom.Kasnio je zato, sa početkom školovanja.Škola nije bila blizo kao sada.Onda su roditelji odlučili da svoje pametno i napredno dijete upišu u školu ,da mu bar to omoguće.

Započeli su Jasminovi roditelji i gradnju nove kuće ,novog doma, odmah do malene šeperuše.I to na zemlji koju su zajedno od šiblja iskrčili sa još nekoliko porodica koje su sebi isto tu sagradili dom.Saznali su kasnije da je vlasništvo zemlje pod kućom, upisanao u imovinu lokalnog šumskog poduzeća.Znali,ali su nastavili graditi.Nije bilo izbora.Opet mukom,nadničarenjem oca Huseina,s pomoći starije djece i žene koja brinula o osmero djece.Od gradnje nisu odustajali.

U mislima im je pred sviju bio Jasmin.Željeli su mu obezbjediti bar malo bolje uvjete za život u kući, jer tu je, i najviše vremena provodio.Malena,ali nova kuća je sada pokrivena.Kažu njihovim žuljevitim rukama.

Skromni i nenavikli na kukanje,su stigli do krova.Onda im je došla donacija za koju je kažu zaslužan općinski načelnik Armin Halitović.Pokrili su kuću i sanjali da im se ostvari i ona želja koju su nosili od 2002. godine.Da Jasmin hoda drugačije.Lakše po njega.Da Jasmin pokuša u budućnosti nadoknaditi neblagovremeno liječenje i bar otići do neke bolnice na pregled,bolnice koja je specijalizirana za liječenje kojim bi se njegovo stopalo ispravilo.

Dok su djeca spavala,roditelji su mnogo suza prolili,zarobljeni u svoje preživljavanje,uzdajući se u sve,od ljudi,znanih i neznanih, do Svevišnjeg,da će poseban dan doći i za Jasmina.

I onda je došao taj dan.Dan kada je malenog dječaka ugledao Razim Atajić,čovjek koga nisu ni poznavali.Razim je stigao na Tromeđu, a pogled mu se prikovao na dječaku koji je išao prema školi.Raspitao se i saznao priču da je dječak tako rođen,da se život poigrao,zaigrao i da je u svemu tome, neimaštima onemogućila roditelje da lijeka potraže u nekim velikim bolnicama.

Nije Razim dvojio ni trena.Došao im u kuću,saslušao priču roditelja.Ponjeo je u Saveznu Republiku Njemačku, gdje je zaposlen, nalaze liječničke Jasminove od rođenja,fotografije Jasminovih nogu. Tamo je otišao do specijalizirane ortopedske klinike nedaleko od Minhena.

Liječnici te klinike (Ortopedisce Fachkliniken Ausburg)su odmah konstatirali da bi se za Jasmina moglo nešto učiniti i pozvali su ga u Njemačku na pregled.Uz pomoć Razima, u pomoć Šabićima se uključio i Sadat Memić iz Mahmić sela. On ih je vozio do Njemačke i natrag.Do groba su im Šabići zahvalni.

Tako je Jasmin stigao sa svoje Tromeđe, do njemačke klinike.

Teške su suze Jasminovog oca,kao i snaga majke koja ne suzi.Valjda i je sve isplakala ili onaonako po krajiški:kad je mužu teško,ne pristaje mu na muku,već svoje osjećaje zadržava u sebi.

Nada svih dvanaest godina kažu bila je lakša od one sa kojom se sada nose.

Jer ,prije nada je bila samo želja,a sada jenjihova nada velika mogućnost.

Jasmin Šabić ima već zakazanu i prvu i drugu operaciju u Njemačkoj.Prva,jedne noge – 18.marta 2015.,drugu druge noge – 29.aprila 2015.Tako mora,kažu liječnici.

Prva operacija košta 6500,druga 6500,obe operacije – 13 000 eura.

Poslije operacija neophodne su i posebne cipele,lijeva 300 i desna 300 eura.

Bolnički troškovi ležanja za mjesec i pol dana, su 1600 eura.

Uz putne troškove i jednog roditelja koji mora svo to vrijeme biti uz njega,san Šabića sa Tromeđe, da Jasmin dobije priliku, da ne bude drugačiji,da hoda i da se pogledi ljudi zaustavljau na njegovom lijepom licu,očima i rumenim obrazima,a ne nogama- košta ukupno ,oko 15 000 eura.

Toliki je raču,toliki su račun ispostavile sve nade koje su sanjali dvanaest godina,račun poslije kojeg,kako su njemački liječnici kazali ,da će omogućiti da Jasmin korača u budućnosti, kroz život, hrabrijim koracima.

Račun je sada kao nova moćna mora majke ,oca,braće i sestara.Račun je sadapružena prilika,za koju oni nemaju sredstava.

Kažimo i briga komšija,rodbine i prijatelja.

Svi oni-nade,želja,ljubavi imaju,ali svi oni ,možda imaju za hranu ono što na zemlji posiju i uberu,ali eura,odnosno novaca nemaju.

Svi znaju da pomoći žele.

Tako je i ekipa Radija Bosanska Krupa, pozvana, od Aziza Hadžića,da pomogne i ponese akciju na prikupljanju novaca.Odnosno, da pokuša i ovaj put pozvati ljude,oraganizacije,škole,institucije da se upoznaju inalidetom ovog dječaka i pomognu Jasminu da novac bude, za njegovu porodicu, savladiva prepreka na putu do najveće želje da jasmin drugačije,ako svi hoda.

Jer,Jasmin to zasigurno zaslužuje.

Dok smo pravili priču,dok je otac Husein sabirao suze i ponos,nadvladavajući stid glave prodice, nenaviknute na traženje od ljudi,Jasmin je radio zadatke iz matematike i s ponosom kazao da ima tri učitelja u školi na Tromeđi.Esmira Mehića,učiteljice Selmu Oraščanin i Aidu Kanurić,odnosno učitelja većine predmeta,učiteljice engleskog i vjeronauke.

Zagrljen majčinom rukom,uz brata koji je bez riječi sanjao san i novu nadu u sebi stiskao,Jasmin nam je rekoa da želi završiti osnovnu školu,a onda i dalje ići učiti i poslije škole raditi kao policajac.

Velika je nada dječakova da će ,gledajući mnoge srećne priče o ljudima u nevolji kojima su pomogli drugi,da će i on biti dio jedne takve priče.

Zato,ostaje samo poziv da se dobro još jednom pokaže u svima ljudima koji mogu pomoći Jasminu da ode na operacije u njemačku ortopedsku kliniku.

Svi koji žele mogu to učiniti darujući na jedan od dva računa.Račun u konvertibilnim markama:

Žiro račun banke:1610350000000042

Broj štednog računa:09001366230

Na ime: Šabić (Zuhdije)Husein -Raiffeisen Bank BiHDevizni račun: 

Žiro račun banke:1610350000000042

Broj štednog računa:19000937365

Na ime:Šabić (Zuhdija)Husein-Raiffeisen Bank BiH

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close