Kakav je zaista kvalitet goriva na tržištu u BiH?

I dok brojni vozači tvrde da je gorivo neodgovarajućeg kvaliteta, Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometa nafte i naftnih derivata Federacije BiH kaže kako gorivo u BiH ne odstupa nimalo od onih goriva koja se mogu pronaći na benzinskim pumpama u regiji pa i u Evropskoj uniji.

Ovakvim stavom, ipak, nisu zadovoljni korisnici naftnih derivata u BiH, koji naglašavaju da kvalitativne nedostatke prepoznaju prema povećanoj potrošnji, slaboj snazi motora, ali i čestim kvarovima, prenosi Večernji list.

Bošković sve to negira i kaže da je promet naftom i naftnim prerađevinama najkontrolisanija branša u BiH i kontroliše se češće nego hrana.

“Gorivo koje se može uvesti u BiH je evro norme 591 za dizel, odnosno evro norme 228 za benzin i ono je najvišeg stepena kvaliteta. Dopuštena je i prodaja evro norme 4 domaćeg goriva iz rafinerije u Bosanskom Brodu”, kazao je prije nekoliko dana Bošković za BH radio

Federalni inspektor za kvalitet tekućih goriva Muamer Terzić kaže da je procedura kontrole tekućih goriva jasna i propisana je zakonom na nivou entiteta.

“Pravilnik o kvaliteti tekućih goriva, koji propisuje Ministarstvo energetike Federacije Bosne i Hercegovine na temelju odluke, vrši nadzor i nadgledanje kontrole svih dobavljača na području BiH. Oni za određene predstavnike dobavljača propisuju broj uzoraka za analizu” kazao je Terzić, čime je naglašeno da je dodatno smanjena mogućnost malverzacija u ovoj branši.

Inače, Bosna i Hercegovina, uz Makedoniju, još ima najjeftinije gorivo u regiji, zbog čega nerijetko vozači iz susjednih zemalja toče gorivo na našim benzinskim pumpama i ne žale se na njegov kvalitet.

Trenutna cijena litra benzina na većini benzinskih pumpi u Federaciji Bosne i Hercegovine je 1,91, a dizela 1,85 konvertibilnih maraka.

U Republici Srpskoj cijene su nešto niže.

(Večernji list)

26